Vredesdeal in Zuid-Soedan

De strijdende partijen in Zuid-Soedan hebben gisteravond beloofd de wapens te zullen neerleggen en binnen twee maanden een interimregering te vormen. Wanneer ze zich niet aan deze afspraken houden, zal vrede worden afgedwongen, zo hebben buurstaten gewaarschuwd.

Bij vredesoverleg in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zegden de rivalen Salva Kiir en Riëk Machar toe zich aan eerdere afspraken voor een wapenstilstand te houden. President Kiir en zijn voormalige vicepresident Riëk Machar, die nu een rebellenleger leidt, staan nu onder ongekend grote druk van de buurstaten, met name Ethiopië, Oeganda en Kenia. Mahboub Maalim van het Oostafrikaanse samenwerkingsverband Igad zei dat beide leiders „stom zijn als ze denken op het slagveld te kunnen winnen”. De hoofdonderhandelaar Haile Maraim Desalegn, premier van Ethiopië, waarschuwde: „Als ze zich niet aan deze overeenkomst houden, dan zal Igad vrede afdwingen in Zuid-Soedan. We hebben verscheidene opties, zoals sancties en andere strafmaatregelen”.

Het conflict in Zuid-Soedan brak in december uit nadat er een breuk in de regeringspartij SPLM was ontstaan. Tienduizenden burgers zijn gedood, 1,3 miljoen mensen zijn op de vlucht en er dreigt een hongersnood voor de vier miljoen inwoners. Twee eerdere afspraken voor een bestand zijn door het regeringsleger van Kiir en de rebellen van Riëk Machar verbroken, tot grote ergernis van de buurlanden. Die hebben al toegezegd soldaten te zullen leveren voor een interventiemacht.