Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gemeente bevestigt: Volkert van der G. woont in Apeldoorn

Een auto met Volkert van der G. bij aankomst bij de rechtbank.
Een auto met Volkert van der G. bij aankomst bij de rechtbank. Foto ANP / Marcel Antonisse

Volkert van der G. heeft zich gevestigd in de binnenstad van Apeldoorn. Dat staat in een bewonersbrief van de gemeente die De Telegraaf online heeft gezet. De gemeente bevestigt aan nrc.nl dat de brief is verstuurd en dat de betrokkenen vandaag tijdens een bijeenkomst worden geïnformeerd over de nieuwe buurtbewoner.

Al sinds zijn vrijlating vorige maand wordt gespeculeerd over de nieuwe woonplaats van de moordenaar van Pim Fortuyn. Apeldoorn werd al vaker genoemd, maar de gemeente bevestigde dat tot nu toe nog niet. Voor de moord woonde Van der G. in Harderwijk.

Burgemeester van Apeldoorn John Berends (CDA) schrijft in de brief dat hij zich bewust is van de impact van zijn beslissing, maar dat ook Van der G. recht heeft op een woning.

“Een rustige en stabiele woonomgeving draagt in mijn ogen bij aan de re-integratie van Van der G.”

Berends licht zijn besluit om 17:30 uur toe op een besloten bewonersbijeenkomst. Een woordvoerder van de gemeente laat aan persbureau Novum weten dat om 17.00 uur een persverklaring wordt gepubliceerd.

Van der G. werd op 2 mei vrijgelaten

De 44-jarige Van der G. werd op 2 mei na twaalf jaar cel vervroegd vrijgelaten. De milieuactivist die Fortuyn in 2002 doodschoot heeft tweederde van zijn straf uitgezeten.

Hij moet zich houden aan de voorwaarden dat hij niet mag komen in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn en ook mag hij niet naar Rotterdam, Hilversum en Den Haag. Hij moet zich wekelijks melden bij de reclassering en draagt volgens de brief een enkelband.