Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Volkert van der G. woont sinds eind mei in Apeldoorn

Volkert van der G. woont sinds 28 mei in de binnenstad van Apeldoorn, en heeft zich gisteren formeel ingeschreven als inwoner. Dat maakte burgemeester Berends vanavond bekend. Het besluit om hem te huisvesten heeft de burgemeester genomen omdat “ieder mens het recht heeft om zich te vestigen waar hij wil”.

Volkert van der Graaf woont sinds gisteren officieel in Apeldoorn.
Volkert van der Graaf woont sinds gisteren officieel in Apeldoorn. Foto ANP

Volkert van der G. woont sinds 28 mei in de binnenstad van Apeldoorn, en heeft zich gisteren formeel ingeschreven als inwoner. Dat maakte burgemeester John Berends vanavond bekend. Het besluit om hem te huisvesten heeft de burgemeester genomen omdat “ieder mens het recht heeft om zich te vestigen waar hij wil”.

Van der G. zal moeten re-integreren, “en woning, werk en sociale omgeving maken daar deel van uit”. Het verzoek om Van der G. te huisvesten kreeg Apeldoorn op 15 mei van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Berends spreekt van een “maatschappelijk gevoelige beslissing”. Hij heeft “bewust” eerst de omwonenden willen informeren en pas daarna de media. Volgens de burgemeester hebben de omwonenden vooral zorgen over de veiligheid in hun buurt. “Ik heb geprobeerd die weg te nemen.” Op demonstraties tegen de komst van Van der G. “zijn we voorbereid”. Ook zijn bewoners bezorgd over alle media-aandacht. “Die is overweldigend.”

Stemming rustig na bewonersavond

Vanochtend kwam naar buiten dat Volkert van der G. tegenwoordig in de binnenstad van Apeldoorn woont. Daarop werd een bewonersavond georganiseerd. Na afloop was de stemming rustig: “Hij moet nu eenmaal ergens wonen”, zeggen de meeste bewoners.

Meer dan de aanwezigheid van de moordenaar van Pim Fortuyn verontrust hen de massale opkomst van de media. “Agressief”, vinden sommigen. Camera’s bevolken de straten in hun buurt en een vrouw is ronduit verontwaardigd over een verslaggever die haar bij het verlaten van de bijeenkomst een microfoon onder de neus duwde met de woorden: “Ik zie een kalme vrouw, ik zie geen onrust”. Ze vertelt het met smaak. “Nou jaaaaaa”.

“Ik ben gewoon nieuwsgierig naar de maatregelen die de gemeente gaat nemen tegen de mensen die op hem af zullen komen”, zegt Nienke de Jong. Bang is ze niet. “Voor hem niet en ook niet voor wat er kan gebeuren.” Het echtpaar Cor en Renee van der Heide is wel bezorgd. “We hopen dat de gemeente hem ergens anders neer zet, in een hutje op de hei bijvoorbeeld”, zegt vrouw Renee. Zij en haar man vrezen dat er mensen op hem af zullen komen. Mensen die hem iets aan willen doen. “Wie? Nou, wat dacht u van rechts-extremisten?”, zegt man Cor.

“Waarom moet Volkert van der G., zoals we hem nu volledig moeten noemen, uitgerekend hier komen wonen? Andere steden hebben hem geweigerd, hoorde ik, maar hier was kennelijk geen bezwaar. We hebben blijkbaar een heel coulante burgemeester.”

Buurtbewoner Thea Wegerif is vooral begripvol.

“Deze man heeft zijn straf uitgezeten en zal ergens. moeten wonen. Ik hoop dat mensen hem met rust laten. Dat hoop ik vooral voor zijn dochtertje, die heeft recht op een privé-leven.”

Ze is “heel bang” dat iemand Volkert iets aan wil doen. Ten onrechte, zegt ze. “Er wonen in de stad wel meer mensen die iets op hun kerfstok hebben. Die mensen wonen toch ook ergens?”

‘We zijn voorbereid op demonstraties’

Na de besloten bewonersbijeenkomst was er een persconferentie waarin de burgemeester kort vertelde over de stemming tijdens dat gesprek met buurtbewoners. Berends:

“We hebben het onder andere gehad over de zorg van bewoners over de figuren die Volkert van der G. mogelijk aantrekt. Ik ben me hiervan bewust en heb toegelicht dat we op zo’n situatie zijn voorbereid. We weten ook dat er mogelijk demonstraties kunnen komen. Ook daarvoor hebben wij maatregelen klaarstaan.”

Al sinds zijn vrijlating vorige maand wordt gespeculeerd over de nieuwe woonplaats van de moordenaar van Pim Fortuyn. Berends schrijft in de brief aan de bewoners dat hij zich bewust is van de impact van zijn beslissing, maar dat ook Van der G. recht heeft op een woning. Dat neemt niet weg dat Berends zich bewust is van de mogelijke impact van zijn besluit, zei hij.

“Als burgemeester ben ik ook verantwoordelijk voor orde en veiligheid. We werken in deze zaak daarom nu nauw samen met politie en justitie.”

Waar hij allemaal niet mag komen

Op 2 mei werd de 44-jarige Van der G. na twaalf jaar cel vervroegd vrijgelaten. De milieuactivist die Fortuyn in 2002 doodschoot, heeft twee derde van zijn straf uitgezeten.

Aan zijn vrijlating waren een aantal voorwaarden verbonden: zo mag hij zich niet begeven in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn en ook in Rotterdam, Hilversum en Den Haag mag hij niet komen. Daarbij moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering en draagt hij volgens de brief een enkelband.