Vijftien jaar cel voor icoon revolutie tegen oud-president Mubarak

Alaa Abdel-Fattah na zijn vrijlating uit de gevangenis in maart 2013.
Alaa Abdel-Fattah na zijn vrijlating uit de gevangenis in maart 2013. Foto AP / Mostafa Darwish

Een rechtbank in Egypte heeft de prominente Egyptische activist Alaa Abdel-Fattah tot 15 jaar cel veroordeeld. Hij werd eind vorig jaar met 24 anderen opgepakt omdat ze zonder toestemming hadden betoogd bij het parlement. Dat meldt persbureau Reuters.

De andere 24 betogers werden eveneens tot 15 jaar cel veroordeeld. Vorig jaar werd een nieuwe betogingswet door het Egyptische parlement aangenomen die alle betogingen verbiedt die niet ruim op voorhand zijn aangevraagd en goedgekeurd. Ook zijn samenscholingen van meer dan tien personen in Egypte verboden.

Twitter avatar amirahoweidy Amira Howeidy According to @Monasosh, @alaa + 24 others were sentenced in absentia today to 15 years in prison before arriving to court attend their trial

De rechtszaak tegen Abdel-Fattah is bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties. Abdel-Fattah is een icoon van de opstand tegen president Mubarak in 2011.

Sinds Morsi’s afzetting hebben de autoriteiten keihard opgetreden tegen de Moslimbroederschap. Politie en leger doodden bij gevechten honderden aanhangers. Duizenden anderen zijn gearresteerd. De regering heeft Moslimbroederschap officieel als ‘terreurorganisatie’ bestempeld, maar aanhangers zeggen dat zij vreedzaam is. De autoriteiten hebben de repressie van de Moslimbroederschap uitgebreid naar alle dissidenten, onder wie leden van de seculiere oppositie.