Vandaag horen vmbo-scholieren of ze geslaagd zijn

Foto ANP / Jerry Lampen

Voor de ongeveer 105.000 vmbo-scholieren die dit jaar eindexamen hebben gedaan wordt vandaag duidelijk of de vlag uit kan. Dan horen zij of ze geslaagd zijn. Havisten en vwo’ers moeten nog een dag langer in spanning zitten.

De eindexamens begonnen 12 mei. Ruim 198.000 middelbare scholieren moesten dit jaar examen doen. De laatste examendag voor vmbo’ers was 23 mei. Havisten en vwo’ers die Fries, Russisch, Spaans, Turks en Arabisch volgden en vwo-scholieren die muziek hadden moesten de dagen daarop nog wel aan de bak.

De herkansingen beginnen maandag. Het slagingspercentage wordt meestal in het najaar bekendgemaakt. Vorig jaar slaagde 92,9 procent van de vbmo’ers voor het eindexamen. Onder de havisten was dit 88 procent en onder de vwo’ers 91,9 procent.

109.000 klachten

Bij het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kwamen dit jaar iets meer dan 109.000 klachten binnen over de examens, een stuk minder dan de 147.000 van vorig jaar. Toen zorgden de bij de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun gestolen examens voor een recordaantal klachten. Het meest werd geklaagd over het vwo-examen Nederlands. Daarover kwamen 9.705 klachten binnen. Ook vmbo’ers waren vooral niet te spreken over het examen Nederlands.

Het LAKS sprak na afronding van de laatste examens van een relatief rustige examenperiode, ondanks dat scholen veel onnodige fouten zouden hebben gemaakt. Zo gaven scholen niet de juiste Bosatlas. Voor verschillende examenvragen is besloten vanwege fouten meer antwoorden goed te rekenen of iedereen het maximale aantal punten te geven.

Vmbo’ers die hun eindexamen wiskunde hebben verprutst vanwege onduidelijkheid over de gebruikte rekenmachine mogen hun examen zelfs opnieuw doen. Het gaat specifiek om examenkandidaten van de leerweg vmbo-kb. De calculator in het computerexamen zorgde voor te veel verwarring.

Gestolen examen bleek niet gestolen

Een mogelijk gestolen examen zorgde ook dit jaar voor ophef. Op het Buitenhout College in Almere bleken aan het begin van de examenperiode vijftig gemaakte vmbo-eindexamens beeldende vorming te zijn verdwenen uit een afgesloten lokaal van de school. De examens werden zo’n twee weken later in de school teruggevonden. De politie liet daarop weten niet langer uit te gaan van een misdrijf. De examens werden na de verdwijning ongeldig verklaard en ondanks dat ze weer opdoken, moeten de leerlingen de toets dinsdag opnieuw maken, aangezien ze een tijd uit beeld zijn geweest.

Ook 21 vmbo-leerlingen van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam moet hun examen wiskunde opnieuw maken, in dit geval omdat de leraar de examens kwijtraakte. De docent had de examens in zijn tas gestopt maar verloor die vervolgens op weg naar huis. (Novum)