Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Van Persie houdt nog veel verborgen op training Rio

Robin van Persie wil een hele grote worden op het WK. Maar er zijn zorgen. Er zijn klachten. Is hij wel fit? Is hij wel scherp?

De belangstelling van Spaanse media is groot op de training van Oranje, net als de opwinding na een kwartier als voormalig Real Madrid-ster Ruud van Nistelrooy op de tribune verschijnt. Zo raakt Estádio da Gávea even zwanger van topspitsen, met op het veld assistent-trainer Patrick Kluivert en reservespits Klaas-Jan Huntelaar.

Maar Robin van Persie is hun allemaal de baas, als alltime topscorer van Oranje. Hij wil op dit WK, te beginnen vrijdag tegen Spanje, een hele grote worden op een eindtoernooi. Maar er zijn zorgen. Er zijn klachten.

Zijn jaar was tot dusver een aaneenschakeling van blessures, in het anders zo fitte lijf. De ellende voor de spits begon met een voetschimmel, links en rechts, waardoor hij met zijn karakteristieke O-benen net iets anders ging lopen. „Dat doet blijkbaar heel veel met het lichaam”, legde hij twee weken geleden tijdens het trainingskamp in Portugal uit in gesprek met de pers. Een liesblessure en een dijbeenblessure volgden.

Nu dan, de training gisteren in Rio de Janeiro. Met de onwillekeurige focus op spits Van Persie, de aanvoerder van Oranje. Zomaar een serie van tien aanvallen, in een oefenvorm waarbij acht spelers trachten te scoren tegen één verdediger plus doelman Jasper Cillessen: 1. Van Persie over. 2. Van Persie stuit op Cillessen. 3. Van Persie assist op Robben. 4. Wesley Sneijder schiet over. 5. Van Persie scoort. 6. Van Persie legt af op Arjen Robben (paal). 7. Van Persie stuit op Cillessen, 8. Robben scoort. 9. Van Persie assist op Nigel de Jong. 10. Bal op de paal van Van Persie.

Zo gaat het nog een tijd door. Telkens met een extra verdediger erbij, en dan maar proberen te scoren met z’n achten. Sneijder poeiert er op los van buiten de zestien meter, soms over het doel, een paar keer raak. Robben dribbelt en fladdert, tikkeltje egoïstisch, maar zo kennen we hem. Fit, scherp, gretig. De granieten De Jong laat nog even zien dat hij vroeger gewoon een prima aanvaller was – en nog steeds ergens is, diep van binnen.

En dan Van Persie, spits zonder wedstrijdritme met een teleurstellend seizoen bij Manchester United. Hij houdt nog veel verborgen op training, zou je kunnen zeggen, al is zijn balbehandeling in de pass- en trapoefeningen magnetiserend. Wat voor kommer en kwel schuilt er nu nog in dat lijf? De spits van United speelde geen volledige wedstrijd meer sinds de achtste finale van de Champions League tegen Olympiakos, toen hij drie keer scoorde voordat hij een trap kreeg in zijn knie. Dat was 19 maart.

Die knie is in orde, nu is het de lies. Maar de pijn daar mag volgens hem geen blessure heten, want dat is het niet. Iedereen in de top van de voetbalpiramide speelt met pijn. Van Persie zelf doet dat al vijf jaar, zei hij zondag tegen de verzamelde pers. Met een gebroken teen was hij oktober vorig jaar topscorer van Oranje geworden, met drie goals tegen Hongarije.

Hij bezocht dit weekend in Rio de Janeiro nog een privékliniek, en alles is goed bevonden in de liesstreek, meldt de KNVB. En ook de botsing met een kitesurfer op het strand van Ipanema liep maandag goed af. Hij heeft wel eens een soepelere voorbereiding gehad, maar dan was het toernooi weer niet je-dat. Eén geniaal moment straks tegen Spanje, neem de goal in de oefenwedstrijd tegen Ecuador vorige maand, en niemand heeft het meer over zijn lies. Of over zijn teleurstellend moyenne op eindtoernooien – drie goals op een EK, twee op een WK. En dan mag hij eens niet de beste zijn op een training, niet de scherpste, niet de gretigste.

Het heeft ook allemaal niet zo heel veel om het lijf, zo’n laatste sessie in Rio, daags voor de ploeg het vliegtuig naar Salvador neemt. Deze training is bezigheidstherapie voor de basisploeg, die bestaat uit Cillessen, Daley Blind, Bruno Martins Indi, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, De Jong, Sneijder, Robben, Van Persie. Op het middenveld gaat het nog tussen Jordy Clasie en Jonathan de Guzman. Dirk Kuijt mag ook met de ‘basisjongens’ meetrainen – als verdediger.