Televisiemuseum verwerft Toppopkostuum van Ad Visser

Tv-presentator Ad Visser onthulde gisteren een kostuum en een cd met tunes uit zijn gouden Toppopjaren.

Ad Visser enPenney de Jager in Beeld en Geluid Foto Olivier Middendorp
Ad Visser enPenney de Jager in Beeld en Geluid Foto Olivier Middendorp

In aanwezigheid van presentator Ad Visser en danseres Penney de Jager werd gisteren in het tv-museum Beeld en Geluid te Hilversum een origineel Toppop-kostuum uit 1973 onthuld. Visser presenteerde het popprogramma van 1970 tot 1985.

Het kostuum dat aan de collectie is toegevoegd, bestaat uit een donkerbruin jasje met paradijsvogels, een oranje coltrui en een broek met op de wijde pijpen een abstracte tovenaar met stervingers. Het pak is ontworpen door Melanie Visser, de vrouw van de presentator, die al zijn kleding maakt. „Ik heb het even aangetrokken. Het pas nog steeds,” zegt Visser (67). De presentator zegt dat hij de kleding ook op straat droeg: „Als je een speciaal showkostuum aantrekt, dat zit het niet doorleefd. Ik wilde me niet anders voordoen dan ik was.”

De onthulling viel samen met de presentatie van de cd en dvd Toppop – de tunes, de leaders. De oorspronkelijke leader uit 1970 van Tonny Eijk is een mopje vlugge Kansas City jazz, waaraan hij later een rock ‘n’ roll- gitaar toevoegde. In 1980 werd deze vervangen door een aangekochte Amerikaanse tune. Deze gitaarfunk kreeg een Nederlands koortje („Hé, hé hé, Avro’s Toppop!), culminerend in een welgemeend: „Toppop yeah!”