Tea Party deelt dreun uit aan het Republikeinse establishment

Eric Cantor spreekt zijn publiek toe nadat duidelijk is geworden dat hij de verkiezingen heeft verloren. Links zijn vrouw Diana.
Eric Cantor spreekt zijn publiek toe nadat duidelijk is geworden dat hij de verkiezingen heeft verloren. Links zijn vrouw Diana. Foto AP / Steve Helber

“Berichten over de dood van de Tea Party zijn schromelijk overdreven”, juichte de invloedrijke rechtse blogger Erick Erickson vannacht. Vannacht bracht de Tea Party een dreun toe aan het Republikeinse establishment. De tweede man van de partij, Eric Cantor, verloor de voorverkiezingen in zijn district in Virginia van de onbekende Tea Party-kandidaat David Brat.

De afgelopen maanden leek de radicale vleugel bij Republikeinse voorverkiezingen voor het Congres aan invloed te verliezen. In november wordt het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat gekozen. Bij de meeste voorverkiezingen wonnen Republikeinen van de gevestigde orde van de radicale kandidaten. Maar het verlies van Eric Cantor is een daverende overwinning voor de Tea Party, en zal in Washington grote gevolgen hebben.

Enkele grote dossiers, zoals versoepeling van de immigratie, zullen dit jaar vrijwel zeker niet meer doorgaan. Cantor is voorstander van die hervorming, maar de Republikeinen in het Huis zullen dit het komende jaar niet meer aandurven.

Eric Cantor is na voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden de machtigste Republikein. Hij is voorzitter van de Republikeinse meerderheidsfractie in het Huis, en werd alom gezien als een serieuze kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016. Het is voor het eerst sinds 1899 dat een fractievoorzitter een voorverkiezing verliest.

De avond van David Brat kan niet meer stuk. Foto AP / Richmond Times / P. Kevin Morley