Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Te hard rijden, in de hotellobby urineren? Die Mannschaft komt ermee weg

Stelt u zich voor. Louis van Gaal krijgt tijdens de voorbereiding op het WK te horen dat hij zijn rijbewijs kwijtraakt. Daryl Janmaat blijkt na een avond stappen in een hotellobby gepist te hebben. En Jordy Clasie en Jermaine Lens rijden tijdens een promotieactie van Mercedes met een gloednieuwe bolide twee mensen het ziekenhuis in.

Coach Joachim Löw van het Duitse nationale elftal.
Coach Joachim Löw van het Duitse nationale elftal. Foto ANP / Koen van Weel

Stelt u zich voor. Louis van Gaal krijgt tijdens de voorbereiding op het WK te horen dat hij zijn rijbewijs kwijtraakt na veelvuldig te hard rijden én bellen achter het stuur. Daryl Janmaat blijkt na een avond stappen in een hotellobby gepist te hebben (nadat hij eerder al tijdens een andere gezellige avond iemand een broodje shoarma in het gezicht gooide). En Jordy Clasie en Jermaine Lens rijden tijdens een promotieactie van Mercedes in het Nederlandse trainingskamp in Portugal met een gloednieuwe bolide twee mensen het ziekenhuis in.

Dan was De Telegraaf chocoladeletters tekort gekomen. Was er in praatprogramma’s in de aanloop naar het WK nauwelijks over 5-3-2 of 4-3-3 gekwekt. Dat was bijzaak! En werden de persconferenties met onze opvliegende bondscoach live op tv uitgezonden. “Dat zit in jouw hoofd, Bert. Dat is insinueren wat je nu doet, over dat broodje shoár-má!”, zou Van Gaal – vurig rood aangelopen – hebben verkondigd.

Geloof het of niet, dit alles trok als een storm voorbij aan het Duitse elftal. Het ene na het andere incident rolde naar buiten. Joachim Löw en z’n rijbewijs, Dortmundverdediger Kevin Großkreutz en zijn baldadige gedrag na een paar biertjes, Draxler en Höwedes in een Mercedes bij een DTM-coureur die in Noord-Italië een ernstig ongeluk veroorzaken. Het hield maar niet op.

Maar… koeienletters? Genadeloze commentaren? De Duitse Bert Maalderink die met geslepen Samourai-zwaard de voltallige Duitse technische staf fileert?

Ehm, nou niet bepaald.

Er waren wel wat kritische verhalen natuurlijk. Er was wel wat reuring en gedoe. Maar het werd nooit onvriendelijk. Want of het niet volslagen krankzinnig is om twee weken voor een WK voetbal Formule 1-coureurs uit te nodigen om met spelers in de nieuwste Mercedes door onoverzichtelijke boerendorpjes in Noord-Italië te blazen, dat hoorde ik niemand op de persconferentie vragen.

Nee, de Duitse pers is als het om de eigen Mannschaft gaat bepaald niet vernietigend. Niet in de laatste plaats omdat de bondscoach, in tegenstelling tot Van Gaal, een immense gunfactor aan zijn kont heeft hangen. Joachim “Jogi” Löw heeft zo’n sympathieke, ingetogen uitstraling, dat je er niet boos op kán worden. Zijn stem ademt rust, zijn zorgvuldig gekozen woorden slaan ergens op. En dus zitten er bij persconferenties nooit eens zes gewapende commando’s op de eerste rij om hem van zijn stoel te schieten.

“Ja, hij woont in Freiburg, rijdt het hele land door om wedstrijden te bezoeken. Niet zo gek dat je dan weleens te hard rijdt”, verdedigden mensen hem in de media. Welja.

Hij is al sinds 2008 bondscoach, heeft werkelijk een selectie om van te watertanden, maar won nog nooit een groot toernooi. Dan zou ik denken: wordt het niet eens tijd om een ander aan te stellen? Niets van dat alles in Duitsland. Nog voor dit WK begint heeft hij alweer bijgetekend tot en met het EK in 2016.

Nee, die man kan echt – terwijl hij in een hotellobby urineert - een broodje shoarma in iemands gezicht gooien. En dan nog laat Duitsland hem niet vallen. Der Jogi.

Tim de Wit is tijdens het WK in Brazilië (onder andere op de Oranjecamping) en schrijft voor nrc.nl over wat er naast het veld gebeurt.