Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Statiegeld op grote flessen blijft voorlopig gewoon bestaan

Dit kan nog wel een tijdje.
Dit kan nog wel een tijdje. Foto ANP / Rick Nederstigt

Het statiegeld op grote flessen wordt voorlopig nog niet afgeschaft, ook al was de regering dat wel van plan per 1 januari aanstaande. Het besluit erover wordt een jaar uitgesteld.

Dat schrijft staatssecretaris Mansveld vanavond in een brief aan de Tweede Kamer. Zij zegt daarin dat er uitstel komt omdat aan één van de zeven voorwaarden niet is voldaan:

Afgesproken was dat er geen PVC meer toegepast zou worden in de verpakkingen die in de supermarkten aangeboden worden, tenzij niet anders mogelijk is. Het onderzoek van ILT laat echter zien dat er nog verpakkingen voorkomen waarin PVC aanwezig is. Dit was voor de supermarkten een negatieve verrassing (…) De afspraak in de raamovereenkomst is duidelijk: de sector dient te voldoen aan alle prestatiegaranties. Dat is niet het geval en daarom geef ik nu geen toestemming om statiegeld af te schaffen.

Frisdrankfabrikanten willen graag van de heffing af omdat het ze geld kost. Maar volgens Mansveld dragen zij dan zelf de verantwoordelijkheid voor het verduurzamen van hun verpakkingsketen en zolang niet aan alle voorwaarden voldaan is, kan geen afscheid worden genomen van het statiegeldsysteem. In juni volgend jaar wil ze opnieuw kijken hoe het ervoor staat.

Staatssecretaris Joop Atsma zei eerder dat het statiegeldsysteem “peper- en peperduur” is. Afschaffing van statiegeld op petflessen zou daarom veel geld besparen. Maar nieuw onderzoek weerlegde juist dat het duur zou zijn, waarna het besluit onder druk kwam te staan.

Lees ook: Vier vragen over de statiegeldoorlog, een artikel uit april van NRCQ.