Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Sambaballen, wereldcups en Rio. Een selectie van 11 WK-hits

Gordon zingt zijn WK-single Sambaballen voor drogisterij Kruidvat in Rotterdam.
Gordon zingt zijn WK-single Sambaballen voor drogisterij Kruidvat in Rotterdam. Foto ANP / Robert Vos

We tellen er al een kleine vijftig en er zijn er vast nog meer. Incashen op het WK kan met een hit, zoals Wij Houden van Oranje, Viva Hollandia of de grootste klassieker Hup Holland Hup. Met sambaballen en andere ongein proberen muzikanten een hit te scoren. Een selectie van elf.

Vengaboys - 2 Brazil

Voor de Vengaboys is het een makkie nu het WK in Brazilië wordt gespeeld. Zij kunnen gewoon hun hit To Brazil uit de jaren negentig afstoffen. Dat doen ze met een clip die niet veel om het lijf heeft. YouTube vindt het zo gewaagd dat je eerst moet inloggen om de wereldcups te kunnen zien.

Jamai, Tijl en Ruben - Dit Keer

De klassieker Aquarela do Brasil van Ary Barroso is vaker de inspiratiebron voor WK-hits. Ook Ruben van der Meer, Tijl Beckand en Jamai Loman van De Grote Improvisatieshow gebruiken de melodie voor hun nummer Dit Keer. Uiteraard met grapjes, een rap van Ruben van der Meer en een rondvaartboot.

Zanger Rinus - Waar moet ie in?

Ook aan Zanger Rinus valt dit WK niet te ontkomen. De clip is zoals gewoonlijk weer no budget in de woonkamer van Rinus en Deborah opgenomen. Deborah geeft in het nummer de voorzet met de vraag: waar moet ie in? Waarna wij allen met Rinus meeschreeuwen: daar moet ie in! Rinus doet zijn bekende dansje en het tweetal telt ook nog tot zeven.

André Hazes jr. - Balada Holándesa

Dreetje, ofwel André Hazes jr., heeft de Braziliaanse hit Balada bewerkt tot Balada Holándesa. Het nummer wordt gebruikt in een reclame van Bavaria. Overigens heeft André jr. veel verwachtingen van zijn nummer (of hij wil graag zijn baard laten staan).

Jan Smit en Johnny de Mol - Nederland wordt kampioen

Jan Smit en Johnny de Mol hebben de tekst van hun nummer gecrowdsourced bij het Nederlands Elftal. De spelers kwamen met briljante suggesties als “bloed, zweet en tranen” en “laat de leeuw niet in zijn hempie staan”. Let ook even op de clip, het is ondanks een snelle montage niet gelukt een uitzinnig publiek voor het nummer te vinden.

Gerard Joling - Rio

Ook Gerard Joling heeft niet zelf een nummer bedacht, hij gebruikt de single Rio van Maywood voor zijn eigen Rio. Inclusief een dubstep-geluidje en het refrein “Rio, wij gaan winnen, Rio-o-hoo-ooh, met Van Gaal de admiraal.”

Rene Froger - Juich voor Nederland

De andere Toppers wagen zich ook aan WK-nummers. René Froger heeft de samenwerking gezocht met Roy ‘juichpak’ Donders. De twee zijn dan ook in de reclame van Jumbo te zien. Froger waagt zich in beeld zelfs achter de naaimachine.

Gordon - Sambabal

“Sambabal overal, het is tijd voor WK Carnaval”, zingt Gordon in zijn WK-bijdrage Sambabal. Hij maakt verder nog een grapje over Chinezen “sambabal bij” en wordt in de clip vergezeld door stripfiguren.

Edwin Evers - Lowietje

Radio-dj Edwin Evers tovert een stemmetje uit de kast en zingt als Gers Pardoelpunt een variant op Louise, tevens een ode aan Louis van Gaal. Evers doet in het nummer ook Nico Dijkshoorn na.

Bender - Wonder

Atypisch in het hitgeweld is het nummer Wonder van Bender. Geen sambaballen, geen cover, geen Rio of Brazil, een redelijk rustig Nederlands nummer met als WK-link het fictieve commentaar door Evert ten Napel van een puike WK-finale van Oranje.

Andy van der Meyde & John Denies - Wij zijn de kampioenen

Een overzicht met voetbalhits is niet compleet zonder een krom zingende voetballer. En daar komt uiteraard Andy van der Meyde om de hoek kijken, die iedere mogelijkheid aangrijpt om in de aandacht te blijven. John Denies probeert het nummer nog te redden, maar zodra Andy gaat zingen, krijgen we flashbacks naar de zangcarrière van Johan Cruijff.

Wolter Kroes, Dries Roelvink en Tony Star

De reservebank is goed gevuld met nummers van Wolter Kroes (Oranje Verover), Dries Roelvink (Juichen), Gebroeders Ko (Voor Oranje), Danny de Munk en Tony Star (De Beuk Erin Oranje), Najib Amhali (Oranje Leeuwen) en uiteraard Johan Vlemmix.