Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Oh, wat wordt het weer gezellig in Nederland

Het is nog niet algemeen bekend, maar met ingang van morgen worden Nederlanders gelukkiger. Dat is onderzocht. Het geluk wordt ons bezorgd door het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië.

Het marktonderzoeksbureau Blauw Research ontdekte dat bijna de helft de sfeer op straat tijdens een EK of WK „leuker” vindt dan anders en dat zes op de tien Nederlanders houden van de „gezelligheid” tijdens een eindtoernooi (onder die vier op de tien zitten vast van die zuurpruimen die juist dan naar het buitenland uitwijken). Driekwart van de jongeren (min 25) is zelfs „enthousiast” over de gezelligheid. Ruim eenderde van de Nederlanders meent dat mensen „aardiger” tegen elkaar zijn tijdens een EK of WK.

Het moet de opdrachtgevers, de KNVB en supportersvereniging OnsOranje, deugd doen dat deze resultaten zo keurig in hun kraam passen.

En dat is niet alles. De Staatsloterij doet tweemaal per jaar een „geluksonderzoek” en heeft nu een misverstand ontdekt: dat mannen zich ergeren aan vrouwen en liever als mannen onder elkaar naar het voetbal op tv kijken. Het is bekend: veel van die vrouwen weten niet eens op welke plek PEC Zwolle in de BeNe League is geëindigd of kennen het nut van een cornervlag niet. Krijg je vragen als: waarom gooien ze die bal in, het is toch voetbal? ‘Dan moet je bij de IFAB zijn, schat, van de FIFA.’ De VIVA? ‘Ja, en buitenspel leg ik je een andere keer wel uit. Mijn glas is trouwens leeg.’

Maar zo is het dus niet. Blijkens het geluksonderzoek van de Staatsloterij vindt meer dan 60 procent van de mannen het juist „gezellig” om samen met vrouwen te kijken. Weinig blijft hier ononderzocht, dus weten we nu ook dat als Nederlanders met buitenlanders naar een wedstrijd moeten kijken, de Duitsers op de geliefdheidsladder met 16 procent het hoogst scoren. Die andere buren, de Belgen, halen maar 2 procent. Maar wat wil je: in het land van de Rode Duivels zijn nu nationale shirts te koop met op de achterkant niet België of la Belgique afgedrukt, maar Belgium. Taalkundige kleingeestigheid vermomd als kosmopolitisme. (Had er dan Bélgica van gemaakt, ook dat snappen ze in Brazilië.)

Wij Nederlanders deugen dan toch meer. Ook dat is onderzocht. Het NCDO, „centrum voor mondiaal burgerschap”, stelde vast dat de meeste Nederlanders het WK in Brazilië „niet helemaal” los zien van economische ongelijkheid en armoede. Als het aan Nederlanders ligt, moet er niet alleen tijdens het evenement „sociale verantwoordelijkheid” worden worden genomen, maar ook vooraf bij de locatiekeuze, noteren de NCDO-onderzoekers. Helemaal mee eens.

Aldus moreel gesterkt zullen Nederlanders de komende weken de kijkcijferrecords voor het jaar 2014 gaan vestigen. Deze these is gebaseerd op empirie. In 2012 bezette het EK voetbal op de lijst van best bekeken tv-programma’s de eerste vijf plaatsen (daarna kwam Boer zoekt Vrouw). Bijna 8 miljoen Nederlanders keken naar de wedstrijd Nederland-Portugal. Het kijkcijferrecord in het EK- en WK-loze jaar 2013 kwam met maar 4,9 miljoen op naam van het Eurovisie Songfestival; dat werd nog net iets beter bekeken dan de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Onderschat de impact van voetbal dus niet. Maar, beste minderheid van voetbalhaters: er zijn alternatieven. Het Holland Festival duurt nog tot en met 28 juni. Neem vrijdag de dertiende. De dag waarop Spanje in Brazilië Nederland routineus opzij zal zetten, waarna het hier meteen een stuk minder gezellig wordt en het geluk zal afnemen. In Carré wordt die avond het spectaculaire theaterstuk War Horse opgevoerd. De briesende en steigerende paarden zijn net echt en er zijn nog genoeg kaartjes verkrijgbaar.