Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Ene pro-Russische separatist rekent de andere in

Terwijl hun gemeenschappelijke vijand uit Kiev sinds de beëdiging van president Petro Porosjenko wat meer militaire succesjes boekt, beginnen de pro-Russische separatisten in oostelijk Oekraïne steeds intensiever elkaar te bestrijden. Zelfs met geweld.

Gisteren is de zogeheten ‘volksburgemeester’ van Slavjansk, hét symbolische bolwerk van de Volksrepubliek Donetsk, gearresteerd door een militaire commandant van dit afgescheiden staatje in de regio Donbass. Bevelhebber Igor Gilkin, bijgenaamd Strelkov (de schutter), liet volksburgemeester Vjatsjeslav Ponomarjov opsluiten. De volksburgemeester wordt nu verhoord in het lokale kantoor van de staatsveiligheidsdienst SBOe, hetzelfde gebouw waar Ponomarjov eerder zijn ‘krijgsgevangenen’ onderbracht en liet ondervragen.

Waarom Ponomarjov gevangen zit, is onduidelijk. Volgens Igor Strelkov, een Russische huurling uit een voorstad van Moskou die zich opwerpt als Minister van Defensie van de Volksrepubliek, zou de burgemeester zijn betrapt op diefstal in een metaalfabriekje.

Zijn moeder Inna Ponomarjova, die gisteren via de Russische televisie opriep haar zoon los te laten, kon dat niet bevestigen. Ze mag haar zoon niet bezoeken.

Parlementsvoorzitter Denis Poesjilin van de Volksrepubliek Donetsk weet niet waarom zijn geestverwant van het eerste uur is gearresteerd. Volgens Poesjilin heeft Strelkov eigenmachtig gehandeld. Poesjilin zelf verloor vorige week in Donetsk zijn naaste assistent. Zittend in een auto werd zijn rechterhand op straat vanuit een passerende auto onder vuur genomen en gedood. Poesjilin beschuldigde de „vijand” van de liquidatie maar noemde geen namen. Kort daarvoor was het provinciegebouw, waar de Volksrepubliek Donetsk resideert, overgenomen door Tsjetsjeense huurlingen van het Bataljon Oost.

Deze Russische troepen hebben afgelopen weken gewapenderhand de autochtone milities in de Donbass uit hun macht ontzet.