Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Oegandese homohaat komt uit het Westen

Zien Documentaire

2Doc: God loves Uganda

Ned.2, 23.00-00.00u

Afkeuring in het Westen toen de Oegandese president Yoweri Museveni begin dit jaar instemde met verscherping van de antihomowetgeving in zijn land. Museveni aarzelde aanvankelijk, maar tekende de nieuwe wet toch omdat homoseksualiteit „abnormaal” is en gestoeld op „een vrijwillige keuze.” Volgens veel Afrikaanse waarnemers druist homoseksualiteit in tegen de traditionele waarden – een argument dat ook elders wordt gehoord. Maar de documentaire over Gods liefde voor Oeganda laat zien dat westerse waarden een nog grotere rol spelen bij het aanwakkeren van homohaat. Uiterst conservatieve Amerikaanse zendelingen hebben Oeganda en andere landen tot hun wingewest gemaakt. „Er is een strijd gaande in Oeganda, waarbij geweren worden vervangen door kruisen, en het geluid van kogels wordt overstemd door vrome preken”, zeggen de documentairemakers over de activiteiten van de International House of Prayer, behorend tot de radicale Pinksterbeweging. In de VS zelf worden de evangelisten weggezet als fanatici, in Afrika hebben ze een groot deel van de bevolking, inclusief politici en media, in hun greep gekregen. Een oude bisschop biedt tegengif.