Pinkpop doet lichtmasten in de ban

De organisatie van muziekfestival Pinkpop verwijdert bij de volgende editie vier hoge lichtmasten van het terrein, omdat ze te gevaarlijk zijn bij noodweer. Dat zegt directeur Jan Smeets.

Pinkpop werd maandag geteisterd door noodweer. Weerinstituut KNMI gaf een weeralarm af. De bliksem trof één van de lichtmasten op het terrein. Smeets: „Als iemand tegen zo’n pilaar had geleund, hadden we een probleem gehad.”

De organisatie van Pinkpop, de gemeente Landgraaf en de veiligheidsregio Zuid-Limburg besloten maandag het festivalterrein niet te ontruimen. De slotact – de band Metallica – kon na een pauze toch optreden. Festivalgangers werd gevraagd niet in de buurt van bomen en lichtmasten te komen. Ze moesten gehurkt op het open veld gaan zitten. Het festival heeft geen evacuatieplan. Smeets: „Buiten heb ik geen controle.”

Op twee podia – onder meer in de Brandbiertent – werd gewoon doorgespeeld. Toen het noodweer naderde, is de achterkant van de tent „stevig dichtgemaakt”. Smeets leerde van het Belgische Pukkelpop dat de tent goed winddicht moest zijn. In 2011 stortte tijdens noodweer op dat festival een tent in waar de wind wel vat op had gekregen. Op Pukkelpop vielen vijf doden en tientallen gewonden.

Smeets: „Maandag sprak ik mensen die op Pukkelpop waren geweest. Dat ja dan bang bent, kan ik me voorstellen. Maar mensen hóéven niet naar Pinkpop. Ze moeten zelf het risico inschatten. Ik verplicht niemand.”

Op Pinkpop vielen geen gewonden. Er was nauwelijks schade. In Düsseldorf (Duitsland), niet ver van Landgraaf, vielen maandag vijf doden door noodweer.