Militanten gijzelen Turken in Mosul, Turkije dreigt met wraak

De militanten die de Iraakse stad Mosul hebben ingenomen, hebben zo’n 80 Turken gegijzeld. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zweert wraak als hen iets overkomt.

Iraakse troepen overleggen buiten de stad Kirkuk waar gestreden wordt tegen Sunnitische troepen.
Iraakse troepen overleggen buiten de stad Kirkuk waar gestreden wordt tegen Sunnitische troepen. Foto AFP / STR

De militanten die de Iraakse stad Mosul hebben ingenomen, hebben zo’n 80 Turken gegijzeld. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zweert wraak als hen iets overkomt.

Het gaat onder meer om de consul, drie kinderen en meerdere leden van de Turkse speciale troepen, zei een bron van de Turkse premier tegen persbureau Reuters. De gijzelaars zouden daarna zijn verplaatst naar een militaire basis. Volgens Turkse autoriteiten zijn ze vooralsnog ongedeerd.

Update 18.30 uur: Als een van de gegijzelde landgenoten iets overkomt, zal Turkije hard terugslaan, zei de minister van Buitenlandse Zaken vanavond vanuit New York tegen Turkse televisieverslaggevers. “Momenteel denken we vooral aan de veiligheid van onze burgers. Dat moet duidelijk zijn. Maar als ze iets wordt aangedaan, zullen we zo hard mogelijk terugslaan”, zei Ahmet Davutoglu. Volgens het ministerie gaat het om zo’n 80 gegijzelden, die bij twee verschillende actie gevangengenomen zijn. Eerder kwam naar buiten dat er een kleine vijftig gegijzelden zouden zijn.

ISIS neemt ook deel van Tikrit in handen

Na de val van Mosul rukten de sunnitische troepen vandaag op naar de Iraakse stad Tikrit. De thuisbasis van het in 2003 omvergeworpen regime van Saddam Hussein ligt op 150 kilometer van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Aan het eind van de middag zouden ze een deel van de stad, inclusief een olieraffinaderij, hebben ingenomen.

Mosul is sinds gisteren in handen van ISIS. Dat is groot nieuws omdat het de derde stad van het land is en door de verovering een nieuwe burgeroorlog in Irak dreigt. Ongeveer 500.000 mensen zijn de stad ontvlucht. Eerder vandaag zei de gouverneur van de regio dat de autoriteiten vastbesloten zijn Mosul te heroveren op ISIS.