Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Kunst markt

Wat bronzen beeld van Anne Frank, in 1977 gemaakt door Mari Andriessen (1897-1979). Het betreft een kleine, 39 cm hoge versie van het beeld op de Westermarkt in Amsterdam. Op 16 juni te koop bij Veilinghuis Van Spengen in Hilversum. Richtprijs: 1.500-2.500 euro. Online catalogus vanspengen.nl

Bijzonderheid Het beeldje is gemaakt op verzoek van Chris Blom, de uitgever van Het Achterhuis. Toen Blom stopte bij uitgeverij Contact heeft hij het beeld samen met vrienden aangeboden aan de stad Amsterdam. Het is een van de laatste beelden van Andriessen, bekend van De Dokwerker, het beeld ter nagedachtenis van de Februaristaking van 1941.

Goede koop?Willem de Winter van Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co in Haarlem: „Een mooi beeldje met een zeer aantrekkelijke richtprijs. Andriessen nummerde zijn beelden niet. De oplagen van zijn beelden zijn vaak op de vingers van één hand te tellen. Voor zijn religieuze beelden is de markt klein, maar zijn beelden van musici zijn zeer gezocht.”