Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

kort

Ontvoering

Twee jaar cel voor ontvoeren dochtertje

Een 52-jarige man uit Almere moet twee jaar de cel in voor het ontvoeren van zijn dochtertje. Ook moet hij ruim 10.000 euro betalen aan de moeder. Dat heeft de rechtbank in Lelystad gisteren bepaald. De ontvoering vond plaats in november 2008 toen de man zei dat hij met zijn dochter boodschappen ging doen, maar niet terugkeerde. De vader vertrok eerst met het kind naar Soedan en bleek in 2011 in Engeland te zitten. Pas in februari van dit jaar werd de moeder van het kind met haar dochter herenigd. Het meisje was anderhalf jaar oud ten tijde van de ontvoering. De man moest voor de rechtbank verschijnen omdat hij het kind aan het gezag van de moeder had onttrokken. Die had hem geen toestemming gegeven om met het meisje te vertrekken.

Toezicht

Kabinet grijpt in bij vleessector

De keuring van vlees en het toezicht op slachterijen komt volledig in handen van de overheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit traint meer inspecteurs en zal vaker onaangekondigd controleren. Dat schreven staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil zo nieuwe misstanden in de vleessector voorkomen. Vleesbedrijven moeten daarnaast via een gedragscode meer eigen verantwoordelijkheid nemen. De gedragscode dient om ‘deugdelijk bestuur’ vast te leggen in de vleessector, aldus de bewindslieden. Door contracten aan te gaan conformeren bedrijven zich aan afspraken over veiligheid en integriteit.

Boetes

Miljoen minder verkeersboetes

De politie heeft in de eerste vier maanden van dit jaar bijna een miljoen minder verkeersboetes uitgedeeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit jaar zijn 2,8 miljoen boetes verstrekt, tegenover 3,8 miljoen vorig jaar. Dit komt mede doordat op diverse locaties ‘trajectcontrolesystemen’ uitstonden omdat ze werden gerepareerd of vervangen, zegt het ministerie.