Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

kort

Artikel

Rapification: een lesje rechten met Jay Z

5

Ook juridisch onderwijs kun je spannend en populair maken. Hoogleraar Caleb Mason kwam op het idee om het juridisch gehalte van het nummer ‘99 Problems’ van Jay Z in een uitgebreid wetenschappelijk artikel te wegen. „I ain’t pass the bar but I know a little bit. Enough that you won’t illegally search my shit”, rapt Jay Z in het eerste couplet. Maar heeft hij ook gelijk? Mason bespreekt alle mogelijkheden die de agent in het nummer heeft en ook de rechten van Jay Z, die weet dat hij fout zit. Dankzij ‘99 Problems’ wordt juridisch onderwijs plots heel spannend. Zelfs al interesseert het Amerikaans rechtssysteem je niks, het artikel leest dankzij de bekende raptekst erg fijn. Na spelenderwijs iets leren (gamification) is er nu rapification. Knap werk van die Mason.