Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Kidnappers en Yogi's aan de Ganges

Op verzoek van zijn vader – die graag een flesje van het heilige water uit de Ganges wilde hebben – ging filmmaker Pan Nalin op pelgrimstocht naar de Kumbh Mela, een driejaarlijkse samenkomst van Hindoes aan de oevers van de rivier voor rituele wassing. Het is een onderwerp dat filmmakers en toeschouwers blijft fascineren. Om de mix van heiligheid en aardsheid. Nalin filmde yogi’s met iPads, Krishna-merchandise, blowende goeroes: de hele spirituele kermis die zowel aantrekt als afstoot. Onderweg naar verlichting raakt Nalin afgeleid door het aardse tranendal: armoede, kinderontvoeringen, ziekte en gebrek.

Faith Connections is een kleine culture shock : er is veel herrie en veel stof , en je krijgt het gevoel dat je de miljoenen mensen die zich verzamelen stuk voor stuk in de ogen hebt gekeken. Faith Connection behandelt ook de kwestie van de ruim 135.000 kinderen die tijdens de samenkomst verdwijnen. Soms worden ze meegenomen door een yogi die een nieuwe leerling zoekt, vaker door mensenhandelaren, onder toeziend oog van het leger dat ondertussen de orde bewaakt.