Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Iraakse autoriteiten zijn vastberaden om Mosul te heroveren

Inwoners van Mosul ontvluchten de stad.
Inwoners van Mosul ontvluchten de stad. Foto AFP / Safin Hamed

De Iraakse autoriteiten zijn vastbesloten om de dinsdag door rebellen ingenomen stad Mosul te heroveren. Dat heeft Atheel al-Nujaifi, de gouverneur van de regio Nineveh, waar Mosul de hoofdstad van is, vandaag gezegd.

Volgens Al-Nujaifi beschikt de regering over een plan om de veiligheid te herstellen en de extremistische strijders uit de stad te verdrijven. Mosul is sinds gisteren bezet door de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS), een sunnitisch terreurnetwerk dat zich heeft afgesplitst van Al-Qaeda. Volgens de gouverneur hebben andere sunnitische strijdgroepen zich aangesloten bij het offensief van ISIS.

Tijdens een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga en de EU in Athene riep de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, alle Iraakse leiders op om de “serieuze, dodelijke” dreiging voor het land te weerstaan.

Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

“De verovering van Mosul toont het falen van het Amerikaanse beleid in Irak. Sinds de Amerikaanse terugtrekking in 2011 is de sunnitische opstand snel weer opgelaaid. De VS hebben meer dan 14 miljard dollar gespendeerd aan het trainen en uitrusten van het Iraakse leger sinds 2005, maar uit Mosul komen berichten dat militairen en agenten hun uniform uittrokken en te midden van burgers de stad zijn ontvlucht.”

Gouverneur haalt uit naar veiligheidsdiensten

Al-Nujaifi haalde uit naar hoogwaardigheidsbekleders binnen de veiligheidsdiensten. Volgens de gouverneur hebben zij Bagdad foute informatie geleverd over de situatie in Mosul. Al-Nujaifi roept op tot vervolging van de verantwoordelijken.

Toon Beemsterboer in NRC Handelsblad:

“Met deze aanvallen lijkt ISIS zijn kracht te willen tonen en het toch al geringe vertrouwen in de Iraakse overheid te willen ondermijnen. Tekenend was dat de voorzitter van het Iraakse parlement de regering van de Koerdische regio opriep om versterkingen naar Mosul te sturen.”

De gevechten in Mosul begonnen maandag. Een dag later waren de stad en de hele provincie Nineveh in handen van ISIS. Bij de aanval werden regeringsgebouwen geplunderd, gevangenen vrijgelaten en militaire voertuigen veroverd door de rebellen. Zo’n 500.000 mensen zijn de stad ontvlucht.