Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kennisinstituut Forum pleitte bij ministerie voor opheffing

Publicaties van Forum
Publicaties van Forum

Kennisinstituut Forum heeft bijna een jaar bij het ministerie van Sociale Zaken gelobbyd voor de eigen opheffing. Medewerkers wisten daar niet van. Dit blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad op basis van gesprekken en vertrouwelijke documenten en e-mails.

Interim-bestuurder Rob Dortland van Forum pleitte al op zijn eerste werkdag in mei vorig jaar voor opheffing van het instituut. De raad van toezicht onder leiding van Tjibbe Joustra (voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid) ging daarin mee. Ze wilden het instituut dat 25 jaar bestaat alleen liever niet zelf opheffen en deden er alles aan het ministerie ervan te overtuigen hiertoe aanleiding te geven.

Personeel wist van niets

Zo stelde Dortland zonder medeweten van het ministerie alvast een gezamenlijke verklaring op waarin hij schreef dat beiden het niet meer zagen zitten. In e-mailverkeer tussen de hem en Joustra werden strategieën om het ministerie te overreden uitgebreid besproken.

Personeel werd lang onwetend gehouden. Toen een medewerker vroeg of de interim-bestuurder op de hoogte was van bedenkingen die het ministerie van Sociale Zaken in juli in een brief over Forum had geuit, ontkende hij, terwijl hij zelf aan de brief had mee geschreven.

Lees meer in NRC Handelsblad: ‘Forum moest en zou aan zijn einde komen‘.