Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Braziliaanse president verdedigt kosten WK

Dilma Rousseff tijdens haar televisietoespraak.
Dilma Rousseff tijdens haar televisietoespraak. Foto AFP / Cadena Nacional

Aan de vooravond van het WK heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff de kritiek gepareerd dat het wereldkampioenschap voetbal in haar land te duur zou zijn. In een televisietoespraak zei Rousseff dat de investeringen het land ook na het WK ten goede zullen komen.

Rousseff benadrukte dat corruptie rond de organisatie van het WK zwaar wordt bestraft. Rousseff zei onder andere:

“Twijfel niet, de rekeningen van het WK worden door accountants minutieus geanalyseerd. Als er onregelmatigheden zijn, zullen de verantwoordelijken de maximale straf krijgen.”

In haar toespraak zei ze verder dat de pessimisten zijn verslagen door de vastberadenheid van de Braziliaanse bevolking. In het land zijn veel protesten tegen de organisatie van het WK. Ongeveer de helft van de Brazilianen zegt dat hun land het WK niet had moeten organiseren.

De onvrede komt voort uit de ruim acht miljard euro die in het voetbaltoernooi gestoken is, terwijl de kwaliteit van openbare diensten als gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en vervoer volgens veel Brazilianen achterblijft.

Rousseff noemt kritiek een vals dilemma

Volgens Rousseff is er niet te veel geld gestoken in het toernooi, ze noemt dit een vals dilemma. Ze wijst erop dat de regering sinds 2010 tweehonderd maal het bedrag dat voor de stadions is neergeteld heeft uitgegeven aan onderwijs en gezondheidszorg.

Ook zei ze dat de bezoekers de investeringen die er zijn gedaan in Brazilië niet mee terugnemen in hun koffers, maar dat die achterblijven ten behoeve van iedereen.

Rousseff zei verder dat ze geen protesten zal toestaan die het WK zullen hinderen.