Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Amsterdams probleemgezin vrijwillig vertrokken uit containerwoning

De Dimitrovs verlieten vanochtend de containerwoning.
De Dimitrovs verlieten vanochtend de containerwoning. Foto NRC / Pierre Crom

Het Amsterdamse probleemgezin Dimitrov is vanochtend vrijwillig vertrokken uit de containerwoning in de Amsterdamse wijk Zeeburg. Het gezin moest van woningcorporatie Rochdale voor 9.00 uur vertrekken, maar had de container rond 7.00 uur al verlaten, meldt onze verslaggever Yasmina Aboutaleb. De containerwoningen worden later vandaag gesloopt.

De familie heeft nog een paar zakken met spullen buiten de deur staan, die later worden opgehaald:

Twitter avatar Tessaneijland Tessa Neijland Alleen deze spullen staan er nog #Dimitrov http://t.co/MXt20NVu3I

Op het briefje staat: laat die spullen met rust we komen ze straks ophalen. Foto NRC / Pierre Crom

De kortgedingrechter bepaalde eind vorige maand dat de Dimitrovs, die vorig jaar gedwongen werden te verhuizen naar een containerwoning aan de rand van de stad, uit hun huis moesten. Woningcorporatie Rochdale spande een kort geding tegen de familie aan, omdat ze zich niet aan de afspraken hield. Zo heeft de familie bij de verhuizing een huurcontract moeten tekenen waarin staat dat ze geen huisdieren mag hebben. Toch hield de familie een pitbull in de container.

Verder zou de familie geen “fatsoenlijke” vloerbedekking hebben en huisvuil “niet netjes” aanbieden. En misschien wel de belangrijkste reden voor de rechtszaak: de Dimitrovs hebben een “grote” huurachterstand. Hoe groot die precies is, wil Rochdale niet zeggen. Het is de tweede keer binnen een jaar dat de corporatie de rechter om uithuiszetting van het recidiverende Roma-gezin vraagt.

Biserka (L) en Stewa (R) , de oudste zoon van het Romagezin Dimitrov , verlaten de containerwoning voor de komst van de deurwaarder en de media . Foto NRC / Pierre Crom

Gezin mogelijk naar Lelystad

Rochdale wil de Dimitrovs geen nieuwe woning meer aanbieden. Ook een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei eerder in NRC dat de gemeente in dat geval niets voor de familie kan doen. “Dat geldt ook voor andere mensen die hun huur niet betalen en hun huis uit gezet worden.” Volgens de gemeentewoordvoerder zou de daklozenopvang een mogelijkheid kunnen zijn voor de familie.

Het gezin overweegt te verhuizen naar Lelystad. Daar woont een zus van de moeder, bevestigde een woordvoerder van burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad aan NRC. Amsterdam is bereid andere gemeenten te helpen en te adviseren als de familie opduikt, zei een woordvoerder van Van der Laan.