Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wilders claimt zetel Europarlement - begin van lang proces

Wilders in Brussel bij een persconferentie met leiders van rechtse Europese partijen.
Wilders in Brussel bij een persconferentie met leiders van rechtse Europese partijen. Foto EPA / Julien Warnand

Geert Wilders houdt woord en claimt zijn voorkeurszetel in het Europees Parlement. De PVV-leider heeft de benodigde geloofsbrieven ingeleverd bij de Tweede Kamer, heeft de Kiesraad vandaag bevestigd aan NRC. De commissie geloofsbrieven keurt de benoeming naar verwachting deze week nog goed. Bij het Europarlement gaat dat minder gemakkelijk. Daar geldt immers een verbod op dubbelmandaat.

Wilders kondigde vandaag ook aan dat hij het verbod op dubbelmandaat in een versnelde procedure gaat aanvechten bij het Europese Hof van Justitie. De door het Europarlement ingestelde regel is in Nederland nooit omgezet in wetgeving, zodat Wilders van de Nederlandse wet wel in beide parlementen zitting mag nemen.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Vandaag dient prof mr Knoops een verzoek tot nietigverklaring verbod op dubbelmandaat in bij het Hof van Justitie EU. Versnelde procedure.

Het Hof van Justitie liet tegenover politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet weten dat een versnelde procedure een half jaar tot een jaar kan duren. Een uitspraak valt dus sowieso maanden na de installatie van het nieuwe Europees Parlement op 1 juli. Wilders heeft nog tot 25 juni om er zijn geloofsbrieven aan te bieden. En daarvoor moet hij ondertekenen dat hij niet een functie vervult die strijdig is met zijn zetel in het Europarlement, zegt Niemantsverdriet.

“Daar gaat de schoen wringen. Wilders vindt dat zijn zetel in de Tweede Kamer niet strijdig is, terwijl de regels van het Europarlement zeggen van wel.”

Wat er na 1 juli gebeurt, is dan ook ongewis. Waarschijnlijk wordt de zetel van Wilders in het EP vacant verklaard. Niemantsverdriet:

“Je moet het zien als een politiek-tactische zet, die nog een hele poos gaat zorgen voor veel aandacht. Het is voor hem een mooie kans om te laten zien dat niet alleen het Nederlandse, maar ook het Europese establishment tegen hem is. Hij rekt de procedure zo ver mogelijk uit. En wie weet gaat het hem lukken.”

Wilders had al aangekondigd dat hij het dubbelmandaat wil gaan vervullen, en dat hij het verbod erop gaat aanvechten. Vijf jaar geleden kreeg de politicus bij de Europese verkiezingen overigens meer voorkeursstemmen (ruim 330.000 tegenover bijna 300.000 dit jaar), maar deed hij geen pogingen om in het Europees Parlement te komen.