Uitspraak Jean-Marie Le Pen is meer dan ‘een politieke fout’

B ij de Europese verkiezingen vorige maand bleek hoe goed Marine Le Pen erin geslaagd is om het Front National acceptabel te maken in brede lagen van de Franse bevolking. Haar partij kwam als grootste uit de bus, en probeert nu in het Europees Parlement een fractie te vormen met de PVV en andere geestverwanten.

Het kwam dan ook bijzonder ongelegen dat haar vader Jean-Marie, die het Front National (FN) ruim veertig jaar geleden oprichtte, dit weekeinde de aandacht vestigde op de bruine wortels van de partij. Vader Le Pen, sinds 1984 lid van het Europees Parlement, is herhaaldelijk veroordeeld voor antisemitische uitspraken. Hij bagatelliseerde de holocaust als „een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog”. En nu zei hij, sprekend over kunstenaars die zich tegen het FN hebben uitgesproken en in het bijzonder over de Joodse zanger Patrick Bruel: „Volgende keer doen we ze in de oven”.

De gebruikte uitdrukking („On fera une fournée la prochaine fois”) kan ook een onschuldige betekenis hebben: we zullen ze gelijk behandelen. Volgens Jean-Marie Le Pen was dát wat hij bedoelde. Naar oude gewoonte speelde hij de vermoorde onschuld toen de commotie was ontstaan, zijn woorden kónden geen antisemitische connotatie hebben – terwijl die connotatie evident is.

Voor partijleider Marine Le Pen was de uitspraak aanleiding om haar vader voor het eerst in het openbaar hard af te vallen. Ze verweet hem dat hij „een politieke fout” had gemaakt, en liet het filmpje waarin hij de omstreden uitspraak deed onmiddellijk van de website van de partij halen.

Maar Marine Le Pen distantieerde zich niet voluit van de woorden van haar vader. Zijn fout was niet wát hij gezegd had, maar dat hij niet voorzien had dat „een kwaadwillige interpretatie” van zijn woorden zou volgen. Ook PVV-leider Wilders distantieerde zich alleen met een slag om de arm van de woorden van vader Le Pen: „Zonder meer walgelijk” – althans, als ze „daadwerkelijk zo zijn gedaan en bedoeld”.

De zoveelste kwestie rond Jean-Marie Le Pen is geen incident. Zijn woorden zijn inderdaad walgelijk, maar meer dan dat. Ze staan voor een deel van de partij. Het Front National heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om een normale partij te worden. Maar met haar radicale verleden heeft de partij nooit gebroken. Le Pen senior heeft nog altijd zijn eigen aanhang, en dochter Marine profiteert daarvan bij de stembus. Partijen uit andere landen die overwegen om in het Europees Parlement met het Front National in zee te gaan kunnen daar hun ogen voor sluiten. Maar ze kunnen er ook op aangesproken worden.