De keuring van vlees en het toezicht op slachterijen komt volledig in handen van de overheid. Dat schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aan de Tweede Kamer.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat meer inspecteurs trainen en zal vaker onaangekondigd controleren. Zo wil het kabinet nieuwe schandalen in de vleesindustrie voorkomen.
70 miljoen
Bedrijven controleren nu zelf het vlees en de herkomst, maar volgens Schippers en Dijksma werkt dit systeem niet. Zij stellen 70 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe aanpak en hopen zo de voedselveiligheid te bewaken.
Wat is het plan van aanpak?
Naast de inspecties van de NVWA moeten vleesbedrijven via een gedragscode meer eigen verantwoordelijkheid nemen. De gedragscode legt ‘deugdelijk bestuur’ in de vleessector vast. Middels contracten conformeren bedrijven zich aan afspraken over kwaliteit, veiligheid en integriteit. Als bedrijven hier niet aan voldoen, volgen er maatregelen.
De NVWA gaat samenwerkingen met instanties als het Openbaar Ministerie, de FIOD, Douane en internationale opsporingsorganisaties als Europol en Interpol versterken. In het rapport aan de Tweede Kamer schrijven de twee ministers:
“Overtreders kunnen rekenen op stevige boetes en de NVWA kan hun bedrijf stilleggen.”
Ook de controles bij de grens worden strenger.
Het kabinet is voor
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed op verzoek van Dijksma onderzoek naar de risico’s in de vleessector. Het kabinet neemt vrijwel alle aanbevelingen van de raad over. De OVV concludeerde onder andere dat het controlesysteem niet werkt en dat de aandacht voor fraude mager is.
Verder bleek dat de hygiëne bij de slacht te wensen overlaat en dat het toezicht door zowel de sector zelf als de overheid te minimaal is.