Hardliner Rivlin gekozen als nieuwe president van Israël

Rivlin is lid van de Likoedpartij en geldt als tegenstander van een Palestijnse staat.
Rivlin is lid van de Likoedpartij en geldt als tegenstander van een Palestijnse staat. Foto EPA / Abir Sultan

Oud-parlementsvoorzitter Reuven Rivlin is vanmiddag door het Israëlische parlement gekozen als nieuwe president. Rivlin, een ervaren parlementariër, volgt volgende maand huidig president Shimon Peres op. Het presidentschap is in Israël vooral een ceremoniële functie.

Rivlin werd vanmiddag na twee stemrondes gekozen. In de tweede ronde versloeg hij parlementariër Meir Sheetrit van de partij van oud-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni. Rivlin was voorzitter van de Knesset tussen 2003 en 2006 en opnieuw tussen 2009 en 2013. Hij was van 2001 tot 2003 minister van Communicatie in het eerste kabinet van premier Ariel Sharon. Rivlin is lid van de Likoedpartij van huidig premier Benjamin Netanyahu.

Hardliner Rivlin tegen Palestijnse staat

Voorafgaand aan de verkiezingen zei Rivlin dat hij door zijn populariteit en vermogen om met alle elementen van de Israëlische samenleving contact te leggen het meest geschikt is voor het ambt. Anders dan zijn voorganger Peres wil hij zich vooral op het binnenland richten. Maar hij huldigt harde opvattingen over het conflict met de Palestijnen. Zo is hij tegen een Palestijnse staat, iets waar zelfs Netanyahu zich mee verzoend heeft.

Netanyahu heeft herhaaldelijk geprobeerd de kandidatuur van Rivlin, voormalig parlementsvoorzitter en een rivaal van hem binnen de Likud-partij, te blokkeren. Tevergeefs probeerde hij anderen over te halen om zich kandidaat te stellen en het tegen Rivlin op te nemen. Op een gegeven moment opperde Netanyahu zelfs om de functie van president maar af te schaffen, maar uiteindelijk legde hij zich er bij neer en sprak hij zijn steun uit aan Rivlin, die volgens peilingen ook de meeste publieke steun geniet.

Rivlin staat voor de moeilijke taak de 89-jarige Peres op te volgen. Peres is één van de oprichters van de staat Israël in 1948 en bracht Israël veel internationale prestige door zijn verzoenende houding. Afgelopen zondag nog ging Peres samen met de Palestijnse president Abbas naar het Vaticaan om daar te bidden voor vrede in het Midden-Oosten.

Presidentschap bezoedeld door schandaal rond Katsav

Het Israëlische presidentschap, een overwegend ceremonieel ambt, werd zwaar bezoedeld door het beschamende aftreden van Moshe Katsav in 2007, die werd beschuldigd van en later ook veroordeeld wegens verkrachting. De vroegere premier en Nobel-vredesprijswinnaar Peres gaf het ambt weer aanzien, maar de campagne die over zijn opvolging is gevoerd voorspelt weinig goeds; kandidaten hebben geklaagd over privédetectives die in hun verleden zijn gedoken en twee zijn gestruikeld over schandalen.