Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rabobank-medewerker bekent fraude met Libor-rente

Exterieur van de Rabobank in Roelofarendsveen.
Exterieur van de Rabobank in Roelofarendsveen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een oud-medewerker van de Rabobank heeft vandaag in New York schuld bekend aan betrokkenheid bij fraude met de Libor-rente. De Japanse voormalig werknemer gaf tegenover de rechter toe dat hij met drie anderen verkeerde informatie heeft doorgegeven om de koers te manipuleren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

De medewerker, Takayuki Y., werkte vanuit het kantoor in Tokio. Hij is de negende persoon die voor fraude met de Libor-rente is vervolgd. Onder de andere verdachten zijn de drie die Y. noemt in zijn bekentenis. Deze voormalige medewerkers van de Rabobank waren werkzaam in Londen, Singapore en ook Tokio. De handelaren worden ervan verdacht met collega’s van andere internationale banken te hebben samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren.

Boete voor gesjoemel

De Amerikaanse minister Eric Holder van Justitie is blij met de bekentenis.

“Met deze bekentenis hebben we opnieuw een stap gezet om de betrokkenen in de fraude met de belangrijke rentemaatstaf voor hun eigen gewin verantwoording te laten afleggen.”

De Libor-affaire heeft volgens hem “de eerlijkheid van het financiële systeem” aangetast. De aanklager spreekt van de “ultimate inside job”.

De Rabobank heeft wegens het gesjoemel met de Libor- en Euribor-rentes vorig jaar een boete van 774 miljoen euro betaald aan justitie in de VS en Groot-Brittannië en aan De Nederlandsche Bank. De bank was samen met onder meer Barclays, RBS en UBS betrokken bij het manipuleren van de rentebenchmarks.