Nederlands bedrijf ingezet bij zoektocht toestel Malaysia Airlines

Een boeddhistische vrouw bidt voor het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines
Een boeddhistische vrouw bidt voor het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines Foto EPA / Azhar Rahim

De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro gaat met een speciaal schip op zoek naar het vermiste toestel van Malaysia Airlines. Het bedrijf uit Leidschendam kreeg die opdracht van de Australische vervoerveiligheidsraad, meldde Fugro aan persbureau Novum.

Snel beginnen

Fugro, van huis uit dienstverlener aan de olie- en gas-industrie, is van plan over een paar dagen te beginnen met de zoekopdracht. Het bedrijf speurt dan de zeebodem ten westen van Australië af naar het toestel met vluchtnummer MH370, dat in maart van de radar verdween. Het vliegtuig van Malaysia Airlines had 239 mensen aan boord en was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing.

Hoe sleep je zo’n opdracht binnen?

Het Australische commandocentrum dat de zoekoperatie coördineert liet in mei weten dat het zoekgebied in augustus uitgebreid zou worden.

De Australische minister van defensie David Johnston zei eind mei dat een aantal bedrijven uit de marine-, berging-, olie- en gassector in aanmerking kwamen voor de opdracht. Hij noemde toen onder andere de Amerikaanse bedrijven Williamson & Associates Inc. en Oceaneering International Inc., en het Nederlandse Fugro.

Fugro-woordvoerder Rob Luijnenburg bevestigde in mei tegen Dow Jones Nieuwsdienst:

“In de loop van deze week of begin volgende week komt de opdracht via een tender op de markt en daar gaan wij ons zeker voor inschrijven.”

Hoeveel geld met de klus is gemoeid, werd niet bekendgemaakt.

Grootscheepse zoekactie, nog altijd zonder resultaat

Afgelopen maanden is in een groot gebied van de Indische Oceaan gezocht, maar vooralsnog is het vliegtuig niet gevonden

Nabestaanden van de passagiers die aan boor zaten startten afgelopen weekend een inzamelingsactie. Ze willen vijf miljoen dollar (3,7 miljoen euro) bij elkaar krijgen en daarmee een klokkenluider overtuigen om het mysterie op te helderen.