Met publicatie boek Hard Choices is operatie-Hillary echt begonnen

Clinton trekt deze weken door Amerika en geeft tientallen lezingen en interviews. Foto Bloomberg / David Paul Morris

Vandaag verschijnen de politieke memoires van Hillary Clinton, voormalig first lady en oud-minister van Buitenlandse Zaken onder Obama. Het boek, Hard Choices (in het Nederlands vertaald als Cruciale keuzes), is al in de voorverkoop uitverkocht. De cruciale vraag waar Amerika zich mee bezighoudt: gaat ze in 2016 nou voor het presidentschap?

“Operatie-Hillary gaat nu pas echt beginnen”, schrijft onze correspondent in de VS Guus Valk vanochtend in nrc.next (€). De komende weken trekt Clinton door het land en geeft ze tientallen interviews en lezingen. De vraag of Hillary opnieuw wil proberen president te worden (in 2008 moest het ze het in de Democratische voorverkiezingen afleggen tegen Obama), zal daarbij centraal staan.

Twitter avatar TheHillaryBus The Grassroots Tour About to hit the road, but first, let me take a selfie. http://t.co/zXOzWgqqdt

‘De tijd voor nóg een cruciale keuze zal snel komen’

In het boek geeft Clinton geen eenduidig antwoord op die vraag, maar het zit wel vol hints. “Iedereen komt moeilijke keuzes tegen: of je naar de universiteit gaat, of je gaat trouwen, of getrouwd blijft.” Ook Amerika staat voor “cruciale keuzes”, zegt ze: “De keuze om het fundament te leggen voor een sterke economie, een sterke samenleving.” Het is bijna niet anders te interpreteren dan als een campagneboodschap. De laatste zin in haar boek is: “De tijd voor nóg een cruciale keuze zal snel komen.”

Hints geven, maar niet voluit ‘ja’ zeggen. Dat spel beheerst niemand zo goed als Hillary Clinton, schrijft Valk vandaag:

Al sinds ze de Democratische voorverkiezingen in 2008 verloor van Barack Obama, is ze het middelpunt van speculaties over haar politieke toekomst. Zonder er veel voor te doen is ze met afstand de populairste politicus in de verenigde Staten: 59 procent van de Amerikanen heeft een positief beeld van haar. Ter vergelijking: Obama zit op 43 procent. Als ze besluit mee te doen, zullen andere prominente Democraten, zoals vicepresident Joe Biden en senator Elizabeth Warren, vermoedelijk niet meedoen aan de voorverkiezingen.

In een interview op de landelijke zender ABC, dat gisteren werd uitgezonden, werd ze door interviewster Diane Sawyer ook volop gevraagd naar haar ambities. Opnieuw bevestigt Clinton niets, “een beslissing neem ik aan het einde van het jaar”, maar ze speculeert wel vrolijk mee:

Wat staat er eigenlijk in het boek?

Het boek (meer dan 600 pagina’s dik) gaat natuurlijk over veel meer dan Hillary’s eventuele presidentschap. In Hard Choices doet Clinton verslag van de periode 2008-2013, toen ze minister van Buitenlandse Zaken was onder Obama. Ze beschrijft haar reizen en ontmoetingen, maar heeft gezegd dat de boodschap achter het boek universeel is.

Onze correspondent in Amerika Guus Valk vatte de inhoud van het boek vannacht in vier tweets samen:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Vandaag verschijnt Hard Choices van Hillary Clinton. Soms boeiende inkijkjes in diplomatie, meestal een boek dat kool en geit spaart. (1/)
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Over de relatie Obama-Clinton worden we niet wijzer. Hij is vrijwel afwezig, ondanks wond van ’08 en wegpesten van Richard Holbrooke (2/)
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Boeiend zijn Clintons afkeer van Poetin, gesprekken met dissidenten. Maar haar visie op Amerika is scherper dan haar visie op de wereld (3/)
Twitter avatar apjvalk Guus Valk En dat is de makke van Hard Choices: Clinton wil Amerikanen bereiken en voor zich winnen. Ze neemt een omweg via de rest van de wereld (4/)

Een fragment uit het ABC-interview over haar relatie met Obama:

Republikeinen hopen dat ‘Benghazi’ uitgroeit tot affaire

Hele pikante zaken staan er dus niet in het boek. Haar periode als minister verliep grotendeels zonder incidenten. De enige echte politieke kwestie die haar zou kunnen achtervolgen, is de affaire-Benghazi, aldus Valk:

Op 11 september 2012 werd het Amerikaanse consulaat in Benghazi aangevallen, waarna vier Amerikanen (onder wie de ambassadeur in Libië, Chris Stevens) om het leven kwamen. Republikeinen beschuldigen de regering-Obama ervan de zaak te hebben afgedaan als een spontane volkswoede, in plaats van terrorisme. De Republikeinen zijn al maanden in de weer met onderzoekscommissies in het Congres, en hopen dat de kwestie uitgroeit tot een affaire. De partij publiceerde gisteren verder een zeventig pagina’s dik dossier met als titel Bad Choices (te vinden op gop.com), waarin Clinton wordt afgeschilderd als een incompetente en onzichtbare minister.

Clinton zelf hekelt in haar boek de politieke spelletjes “over de ruggen van dode Amerikanen”. Ze vindt het te vroeg om het gevecht met haar tegenstanders aan te gaan. Haar memoires maken haar wat ze wil zijn: een populaire celebrity, die boven partijpolitiek staat.

Lees ook een voorpublicatie van het boek, waarin Hillary schrijft over de jacht op Bin Laden.

    • Pim van den Dool