kort

WK nieuws //

Politici woedend om bonussen Spaanse ploeg

De bonussen die de Spaanse voetballers ontvangen als ze het WK winnen, hebben geleid tot woede bij Spaanse politici. Pablo Martin Pere en Susana Ros van de socialistische partij noemen de premie van 720.000 euro per speler disproportioneel en met oog op de economische crisis „een belediging voor burgers”. De zaak wordt in het parlement besproken. Vorige week sloot de spelersgroep een deal met de Spaanse voetbalbond over de premie. De spelers van het Nederlands elftal verdienen beduidend minder aan een eventuele wereldtitel: 270.000 euro per speler. In 2010 ontvingen alle Spaanse spelers 600.000 euro voor het winnen van de wereldtitel.

Selectie Kameroen weigerde vlucht naar Brazilië om premie

De voetballers van Kameroen zijn maandag een dag later dan gepland geland in Rio de Janeiro. Zondag weigerden ze nog in het vliegtuig te stappen vanwege een conflict over de WK-premies. De spelers en de bond steggelden lange tijd over de beloningen op het WK. Nadat elke speler een extra bonus van een kleine 9.000 euro had gekregen, stapten ze alsnog in het vliegtuig. Om de selectie tegemoet te komen, moest de bond wel een lening afsluiten. Kameroen speelt vrijdag tegen Mexico.

Engeland stelt teleur in laatste test voor kraker

Engeland heeft zijn laatste wedstrijd voor het WK teleurstellend gelijkgespeeld. Het oefenduel tegen Honduras in Miami eindigde doelpuntloos. De wedstrijd werd halverwege de eerste helft voor ongeveer drie kwartier stilgelegd wegens onweer. Aanvoerder van Engeland Steven Gerrard was niet te spreken over de tegenstander. „Er waren voor een vriendschappelijk duel enkele gruwelijke tackles.” Engeland speelt zaterdag zijn eerste WK-duel tegen Italië. Een dag later treedt Honduras aan tegen Frankrijk.

David Villa leidt Spanje in oefenduel langs El Salvador

De Spaanse voetballers hebben hun laatste oefenwedstrijd voor het WK moeizaam gewonnen. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque rekende zaterdag met 2-0 af met El Salvador. David Villa maakte in de Verenigde Staten beide doelpunten. Vrijdag speelt Spanje op het WK tegen Nederland.

Italië en Frankrijk winnen beide in doelpuntenfestijn

Italië heeft zijn laatste oefenduel in aanloop naar het WK op spectaculaire wijze gewonnen. De Azzurri versloegen de Braziliaanse club Fluminense zondag in Volta Redonda met 5-3. Ook Frankrijk won zondag ruim: met 8-0 van Jamaica.