2Doc: Adelborsten

Ned. 2, 20.30-22.00u

Jaarlijks melden zich 120 jongeren aan voor de officiersopleiding van de Koninklijke Marine. Deze aspirant-adelborsten volgen hun opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. De documentaire Adelborsten laat hun introductie zien, als ze op Texel onderwerpen worden aan een training die ze behoorlijk op de proef stelt. „Ik hoop dat ik Texel overleef” verzucht iemand, een ander vindt „de werkelijkheid minder mooi dan de brochures”.

In een van de opdrachten moeten ze ’s nachts alle 15 coupletten van het Wilhelmus zingen. Ook leren ze hoe de puntjes van hun lakens in een hoek van 45 graden te vouwen en onder het matras te stoppen. Regisseur Walter Stokman realiseert zich dat de beelden van deze training wat saai worden en pept de boel na een uur op met een op rockmuziek gemonteerde sequentie.

Ook heeft hij het geluk dat er wat drama ontstaat als leerling-officier Yalin last krijgt van haar scheenbeen en er door de anderen doorheen gesleept moet worden. Eenmaal terug in Den Helder volgt de emotionele ontlading en laat Stokman ze als echte helden in slow motion marcheren. Ze hebben het gehaald.