Burgemeester Landgraaf: autoriteiten overwogen Pinkpop te ontruimen

Metallica heeft ondanks het noodweer gewoon opgetreden, maar de autoriteiten hebben gisteren wel degelijk overwogen de laatste uren van Pinkpop af te blazen. Dat zegt burgemeester Raymond Vlecken tegen de Limburgse zender L1.

Uiteindelijk besloot het crisisteam niet tot ontruiming over te gaan. De zestigduizend bezoekers, behoorlijk natgeregend, werd tussen 8 en 9 gevraagd onder de gitzwarte hemel gehurkt op de grond te zitten. Ook moesten ze uit de buurt van tenten, masten en podia blijven. Presentator Eric Corton riep de aanwezigen daartoe op. Pinkpopbaas Jan Smeets bedankte de bezoekers na afloop voor het luisteren “naar Eric”.

“Dat heeft een hoop schade voorkomen. Het was weer een mooie editie, met in ieder geval de mooiste bliksem.”

Twitter avatar NikiopPinkpop Niki@Pinkpop Publiek wacht op nadere instructies #pp14 http://t.co/md4GMALQXl

Was het veilig Pinkpop te laten doorgaan?

Hoewel er niets ernstigs is gebeurd, twijfelen sommigen daaraan. Het Algemeen Dagblad kopt vanochtend: ‘Festivalleiding bagatelliseert naderend noodweer’. Weervrouw Margot Ribberink zei gisteren in Knevel en Van den Brink dat de organisatie een groot risico nam door het festival te laten doorgaan. Het KNMI had namelijk code rood afgegeven. Burgemeester Vlecken reageerde daar toen op: volgens hem heeft de organisatie geen onverantwoord risico genomen.

Bij Pukkelpop in België ging het in 2011 heel erg mis. Een tent met veel bezoekers stortte in en er waaiden bomen om. Er kwamen vijf mensen om het leven en meer dan honderd bezoekers raakten gewond.

In beeld: noodweer op Pinkpop
[inbeeld]

Festival eindigde op dinsdag, niet op maandag

De slotact, Metallica, kon vanwege het noodweer later dan gepland starten. Ze gingen ook iets langer door, met als resultaat dat Pinkpop op dinsdag eindigde, en niet op maandag. Het is de tweede keer dat dat gebeurt, zei Jan Smeets na afloop. De eerste keer was in 1992. Toen liep het optreden van rockband The Cult enorm uit.