Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Weer bloedige aanslag op Koerdische partijen Irak

Een aanslag met twee vrachtauto’s vol explosieven op de kantoren van twee Koerdische partijen in Noord-Irak heeft zeker aan 21 mensen het leven gekost. In de getroffen gebouwen in Tuz Khormato zaten de kantoren van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) en de Communistische Partij van Koerdistan, zegt de burgemeester.

Veiligheidstroepen inspecteren de uitgebrande truck die vol explosieven inreed op een checkpoint bij Tuz Khormato vandaag.
Veiligheidstroepen inspecteren de uitgebrande truck die vol explosieven inreed op een checkpoint bij Tuz Khormato vandaag. Foto AP / Emad Matti

Een aanslag met twee vrachtauto’s vol explosieven op de kantoren van twee Koerdische partijen in Noord-Irak heeft zeker aan 21 mensen het leven gekost. In de getroffen gebouwen in Tuz Khormato zaten de kantoren van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) en de Communistische Partij van Koerdistan, zegt de burgemeester.

Eerst reed een zelfmoordterrorist in een vrachtwagen vol springstof, in op een wachtpost aan de ingang van het terrein. Toen omstanders te hulp schoten ontplofte een tweede bomauto. Vermoedelijk werd deze van afstand bediend. Er zouden naast de doden ook zeker 185 gewonden zijn gevallen. Tuz Khurmator ligt ongeveer 170 kilometer ten noorden van Bagdad. Het gebied wordt geclaimd door de federale regering, maar ook door de autonome Koerdische regio.

In het noorden is het leger daarnaast in een strijd verwikkeld met groeperingen als de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS), die streven naar een grensoverschrijdende islamitische staat in de regio en daarbij hun pijlen ook op de Koerden richten. De Levant claimde de aanslag van gisteren toen Koerdische partijen het ook al moesten ontgelden. Bij een dubbele bomaanslag op een PUK-kantoor in Jalula vielen toen tientallen gewonden en zeker negentien gewonden.

De uitgebrande auto’s in Tuz Khurmato. Foto Reuters / Ako Rasheed

En dat waren nog niet alle geweldsincidenten gisteren:
- een schutter opende bij een checkpoint ten noorden van de hoofdstad het vuur en doodde daarbij vier soldaten en twee agenten;
- een andere schutter opende het vuur op een vastgoedkantoor waarbij een medewerker omkwam;
- bij een bomexplosie in het oosten van Bagdad kwam een ambtenaar om;
- en dan was er ook nog de gijzeling een paar dagen eerder waarbij honderden studenten van de universiteit bij Ramadi werden vastgehouden; vijftien medewerkers worden nog steeds vermist.

Irak kent sinds vorig jaar weer een opleving van het geweld sinds 2006. Vorig jaar kwamen volgens de VN 8.868 mensen om. De afgelopen maand viel bij aanslagen het hoogste aantal doden dit jaar, er vielen 799 doden, 603 doden betroffen burgers.