Gevangenisstraf voor moordenaars journaliste Politkovskaja

Een portret van de vermoorde Anna Politkovskaja tijdens een herdenking in Moskou in 2009.
Een portret van de vermoorde Anna Politkovskaja tijdens een herdenking in Moskou in 2009. Foto EPA / Maxim Shipenkov

De rechtbank in Moskou heeft twee mannen die terechtstonden voor de moord op de Russische onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja veroordeeld tot levenslang, meldt persbureau Interfax. Drie andere mannen die bij de moord betrokken waren, kregen celstraffen variërend van twaalf tot twintig jaar.

Rustam Makhmudov werd schuldig bevonden aan het plegen van de moord zelf, zijn oom Lom-Ali Gaitukajev werd schuldig bevonden aan het organiseren van de logistiek voor de moord. Beiden kregen levenslang. De twee broers van Makhmudov, Ibragim en Dzhabrail, kregen respectievelijk twaalf en veertien jaar als medeplichtigen. De twee hielpen op de dag van de moord de locatie van de journaliste te achterhalen. De vijfde veroordeelde, de voormalige agent Sergei Khadzhikurbanov, kreeg twintig jaar cel wegens medeplichtigheid.

De veroordeelden in de rechtbank vandaag, van links naar rechts: Ibragim Makhmoudov, Lom-Ali Gaitukajev, Dzhabrail Makhmoudov, Rustam Makhmoudov en Sergei Khadzhikurbanov. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

In het najaar van 2006 werd Politkovskaja op klaarlichte dag bij haar appartement in Moskou doodgeschoten. Haar dood deed internationaal veel stof opwaaien. De journaliste schreef voor de krant Novoja Gazeta artikelen over corruptie door het Kremlin en was een felle criticaster van president Poetin en het optreden van Rusland in Tsjetsjenië. Wie opdracht gaf voor haar dood is nog altijd niet opgelost.

NRC-redacteur Coen van Zwol, voormalig correspondent in Moskou, schreef eerder een blog over de speculaties wie achter de moord zaten.