‘Nieuw crisisoverleg Pinkpop na code rood KNMI voor Limburg’

Op Pinkpop worden vooralsnog geen extra maatregelen genomen vanwege het noodweer dat vanavond wordt verwacht.Gemeente, politie en de organisatie van het festival in Landgraaf bespraken en beoordeelden de situatie aan het eind van de middag.

Eerder vandaag in elk geval nog genoeg zon om van te genieten voor de Pinkpopbezoekers.
Eerder vandaag in elk geval nog genoeg zon om van te genieten voor de Pinkpopbezoekers. ANP / Marcel van Hoorn

De Limburgse omroep L1 meldt dat bronnen rond de hulpdiensten bevestigen dat brandweer, ambulance, politie en bestuurders opnieuw de diverse draaiboeken doornemen vanwege het dreigende noodweer boven het terrein van Pinkpop in Landgraaf. Na eerder beraad vanmiddag werd besloten vooralsnog geen extra maatregelen te nemen.

Twitter avatar AriadeJ Aria de Jonge Als ik op Pinkpop was, ging ik NU naar huis, vergeet de tent…gaan!! RT @bootiebo: http://t.co/KKk99RABTd #pp14 #coderood

Gemeente, politie en de organisatie van het festival in Landgraaf bespraken en beoordeelden de situatie aan het eind van de middag. Het KNMI geeft een weeralarm voor Limburg vanwege zwaar onweer. In de provincie geldt code rood waar dat eerder op de dag nog code oranje was (extreem weer).

“Het risico op blikseminslag is vooral groot in het open veld, op of aan het water en in de buurt van hoge bomen. Het onweer gaat vaak vergezeld van veel wind en/of (zeer) zware windstoten. Ook kan er hagel voorkomen en voor schade zorgen.”

De code rood geldt tot 22.00 uur. In Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland geldt nog wel code oranje.

‘Kans op blikseminslag groot’

Volgens het KNMI is de kans in het zuiden en zuidoosten vanavond groot om door de bliksem getroffen te worden. De buien gaan mogelijk gepaard met hagel en zware windstoten. Ook kan er lokaal in korte tijd veel regen vallen.

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra KNMI: code rood voor Limburg! #Weeralarm!
Twitter avatar PinkpopWeer Live Pinkpop Weer Het onweer front wat blijft hangen boven de Ardennen heeft wel de koers om over #pp14 #Pinkpop te gaan.
@Pinkpopfest
Twitter avatar PolLimburg Politie Limburg Extra overleg tussen gemeente, politie en PP organisatie leidt op dit moment niet tot extra maatregelen mbt weersverwachting.

Vanavond kunnen zware onweersbuien met hagel en zware windstoten plaatsvinden. De politie, de gemeente en de organisatie van Pinkpop kwamen daarom rond 16.00 uur bijeen om te kijken of er maatregelen moesten worden genomen.

Het noodweer van vanmiddag zorgde vooralsnog voor weinig overlast. Op enkele omgewaaide bomen en blikseminslagen na gebeurde vóór 16.00 uur vrij weinig, melden brandweerkorpsen in de provincies waarvoor het KNMI code oranje heeft afgegeven.

Twitter avatar Weerplaza Weerplaza.nl Buien beginnen te groeperen in lijn. Paar kernen met fors onweer. Vooral #Limburg en oosten #Brabant in vuurlinie. http://t.co/aPzrRmnES6

Pinkpop blijft mogelijk gespaard

Een woordvoerder van Pinkpop zei vanmiddag tegen persbureau Novum dat de hulpdiensten in Landgraaf goed voorbereid zijn. Zo is ver van tevoren al bepaald welke looproutes mensen bijvoorbeeld moeten nemen als het extreem slecht weer is.

Twitter avatar PinkpopWeer Live Pinkpop Weer Onweer activiteiten boven de Ardennen nemen flink toe, afwachten welke richting dit front gaat
#pp14 #pinkpop #3fm @Pinkpopfest

Het jaarlijkse jazzfestival in Den Bosch, Jazz in Duketown, heeft intussen al wel last van het weer en staakte even de optredens:

Twitter avatar EmileVaessen Emile Vaessen Jazz in Duketown ligt even stil. Het noodweer zorgt voor te veel overlast! #ob http://t.co/na3NFVoPsg

Stormschade in Brabant

De kans op wateroverlast of stormschade als gevolg van het zware weer is groot. Op diverse plaatsen kwamen vanmorgen al meldingen van stormschade en wateroverlast binnen door het slechte weer van vannacht.

Het noodweer vannacht zette de straten blank in Kaatsheuvel. Foto ANP / Martijn van Bijnen

Volgens Omroep Brabant moest de brandweer in onder meer De Moer, Kaatsheuvel, Oss, Heesch, Geffen en Rosmalen uitrukken voor ondergelopen straten en ontwortelde bomen. Ook ging een monumentale boerderij, een Rijksmonument uit 1880, in vlammen op na een blikseminslag.

Hagelstenen in België

In de regio rond Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen vielen vannacht grote hagelstenen van 5 tot 7 centimeter. Renners van de Roparun kwamen daar gisteren dan ook terecht in een enorme hagelbui. Enkele Belgische gemeenten die zwaar zijn getroffen door het noodweer willen dat de regering de verwoestende onweers- en hagelbui aanmerkt als natuurramp, schrijft persbureau Novum. Op die manier kan het Rampenfonds de grote schade vergoeden die is aangericht.

Onder andere de gemeente Evergem, dat ten noorden van Gent ligt, gaat bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aandringen op erkenning van het noodweer als natuurramp. Het gemeentebestuur roept burgers op de schade op te tekenen en te melden.