Nabestaanden MH370 willen vijf miljoen inzamelen om mysterie op te lossen

Een man staat voor een billboard ter nagedachtenis aan de passagiers van vlucht MH370 in Beijing.
Een man staat voor een billboard ter nagedachtenis aan de passagiers van vlucht MH370 in Beijing. Foto AFP / Wang Zhao

Nabestaanden van de passagiers die aan boord zaten van de vermiste Maleisische Boeing 777 zijn vandaag een inzamelingsactie begonnen. Ze willen vijf miljoen dollar (3,7 miljoen euro) bij elkaar krijgen. Hiermee moet een klokkenluider overtuigd worden om het mysterie op te lossen, zo schrijft persbureau AFP vanochtend.

Familieleden van de vermiste passagiers vrezen dat er bewust informatie wordt achtergehouden. Deze nieuwe campagne is bedoeld wie dan ook, als diegene maar weet wat er is gebeurd, ervan te overtuigen om open kaart te spelen en prijs te geven wat er aan boord van MH370 gebeurde toen het toestel van de radar verdween.

‘Iemand, ergens, moet íets weten’

Ethan Hunt, leider van het project, legt uit tegenover The Guardian:

“Wij zijn ervan overtuigd dat iemand, ergens, iets weet. Met dit geld willen wij diegene aansporen naar buiten te treden.”

Sarah Bajc, de partner van een Amerikaanse passagier liet weten dat een handvol families achter de campagne staan om met ‘een frisse blik’ naar het mystrie te kijken. Bajc:

“Overheden en instanties hebben gedaan wat ze konden, maar zijn er niet in geslaagd om ook maar enige vorm van bewijs te vinden. Dat kan komen door een verkeerde aanpak, of door een bewuste misleiding door één of meerdere personen.”

Maleisië en Australië zoeken door

Maleisië en Australië, die gezamenlijk het onderzoek naar het vermiste toestel leiden, hebben beloofd de zoektocht voort te zetten. Australië is daarnaast op zoek naar bedrijven voor de aanbesteding van de zoektocht naar MH370. Bedrijven worden verzocht expertise, voertuigen en materieel te verstrekken in het onderzoek dat plaatsvindt op de bodem van de oceaan. Het land zou het kostbare onderzoek vanaf augustus willen overdragen aan een bedrijf.

Bedrijven krijgen driehonderd dagen de tijd om een gebied van 60.000 vierkante kilometer zeebodem, ongeveer twee keer Nederland, af te speuren op een diepte van 1.000 tot 6.000 meter. Het bedrijf dat de aanbesteding wint, moet in staat zijn lijken, de zwarte dozen en delen van het vliegtuig te bergen. Ook moet het winnende bedrijf in staat zijn binnen een maand te beginnen en per dertig dagen 5.000 vierkante kilometer af te struinen.