Jean-Marie Le Pen opnieuw in opspraak

Jean-Marie Le Pen. Foto EPA / Yoan Valat

Jean-Marie Le Pen heeft in Frankrijk opnieuw stof doen opwaaien met een antisemitische uitspraak, meldt persbureau Novum. De Europarlementariër van Front National deed de uitspraak in een interview op de website van de partij.

Het filmpje is ondertussen van die website verwijderd. Wel zijn de uitspraken nog te zien op de website van de krant Le Parisien.

Het interview had betrekking op de kritiek van verschillende beroemdheden op het Front National. Onder anderen zangeres Madonna en oud-tennisser Yannick Noah spraken zich negatief uit over de winst van de partij bij de Europese verkiezingen. Le Pen zegt volgens Novum in het interview onder meer lachend over de Joodse zanger Patrick Bruel, die het Front National ook bekritiseerde:

“We zullen volgende keer een oven voor hem bouwen.”


Le Pen attaque Bedos, Madonna, Noah et Bruel…

Meerdere interpretaties van woorden Le Pen mogelijk

Met zijn opmerking lijkt Le Pen te verwijzen naar de verbrandingsovens die gebruikt werden voor de Holocaust. Al zijn de woorden die hij gebruikt wat dubbelzinnig en op meerdere manieren te interpreteren.

Oprichter en erevoorzitter van het Front National Le Pen komt met enige regelmaat in opspraak, en hij is in het verleden zelfs veroordeeld voor antisemitisme. Doorgaans kiest Le Pen zijn woorden echter zorgvuldig, zodat hij mensen wel weet te choqueren, maar niet veroordeeld kan worden wegens antisemitisme. Dat lijkt door de dubbelzinnigheid in zijn woordkeus ook nu het geval.

Zijn dochter Marine Le Pen, die tegenwoordig de partij leidt, heeft afstand genomen van de denkbeelden van haar vader. Toch wordt zij erop aangesproken, omdat haar vader nog altijd een prominente rol speelt binnen de partij.

Marine Le Pen: politieke fout

De discussie over de mogelijk anti-joodse denkbeelden van Front National speelden rond de Europese Parlementsverkiezingen ook in Nederland een rol, omdat Geert Wilders met de Franse partij wil samenwerken. PVV-leider Wilders heeft volgens nos.nl gezegd dat hij de jongste, antisemitische uitspraken van Front National-oprichter Le Pen walgelijk vindt. Al houdt hij een slag om de arm. Hij zei volgens nos.nl tegen persbureau ANP:

“Als deze uitspraken daadwerkelijk zo zijn gedaan en bedoeld, dan zijn ze zonder meer walgelijk en dat heb ik Front National ook al laten weten.”

Update 19.50 uur: Het antisemitisme is nog steeds springlevend bij het Front National van Jean-Marie Le Pen en zijn dochter Marine, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) op Facebook. Timmermans spreekt van “een antisemitische sneer” aan het adres van Patrick Bruel.

Update 20.17 uur: Marine Le Pen nam vandaag afstand van de nieuwe uitlatingen van haar vader. Tegen krant Le Figaro zei ze de gevolgen van de woorden van diens woorden te betreuren. Zij zegt er echter van overtuigd te zijn dat de woorden van haar vader “kwaadwillend” worden geïnterpreteerd. Dat hij dat ondanks zijn lange politieke loopbaan niet heeft voorzien noemt zij een “politieke fout” die het Front National schaadt.