FBI: familie van bevrijde militair Bergdahl wordt bedreigd

Bowe Bergdahl op videobeelden van de Taliban.
Bowe Bergdahl op videobeelden van de Taliban. Foto AP

De FBI is een onderzoek gestart naar bedreigingen tegen Bob en Jani Bergdahl, de ouders van de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl die door de Talibaan is vrijgelaten.

Een woordvoerder meldde vannacht dat de FBI ‘de situatie in Hailey in de gaten blijft houden’, iedere bedreiging wordt serieus genomen, aldus de FBI. Over de aard van de dreigementen is niets gezegd.

De ouders van Bowe wonen in Hailey in de staat Idaho. Een groot welkomstfeest voor de 28-jarige Bowe werd afgelopen woensdag abrupt afgeblazen wegens veiligheidsoverwegingen. Het achtduizend inwoners tellende Hailey werd overspoeld met haatmails -en telefoontjes.

VS wilde Bowe ruilen tegen vijf Afghaanse gevangenen

Bergdahl werd sinds juni 2009 vastgehouden door de Talibaan, twee maanden nadat hij in Afghanistan was gearriveerd. De militair liep destijds ongewapend weg bij zijn eenheid en werd vervolgens gevangengenomen.

Vorige week werd bekend dat Bergdahl is vrijgelaten en terugkomt naar Amerika. Bergdahl was de laatste Amerikaanse krijgsgevangene in handen van de Talibaan. Hij werd na zijn vrijlating aan een medisch onderzoek op het vliegveld van de Afghaanse stad Bagram onderworpen. Hij werd daarna overgevlogen naar een militair ziekenhuis in Duitsland. Afgelopen week is hij herenigd met zijn familie.

Over de vrijlating van Bergdahl is jaren onderhandeld. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel waren de “veiligheid en gezondheid” van Bergdahl de afgelopen tijd dusdanig in gevaar dat snelle actie noodzakelijk was. In ruil voor Bergdahls vrijlating komen vijf prominente Afghaanse gevangenen op Guantánamo Bay vrij. Eerder werd daarover al in het geheim onderhandeld; toen rees er verzet uit het Congres uit vrees dat zij zich weer aansluiten bij de gewapende strijd.

Hagel: hopelijk een opening voor verdere dialoog met Talibaan

Hagel zei vandaag dat de Amerikaanse deal met de Talibaan hopelijk “een opening” is voor verdere dialoog tussen het land en de groepering. De VS wierpen na hun inval in 2001 het regime van de Talibaan in Afghanistan omver en zijn sindsdien in een bloedige strijd met de extremisten verwikkeld. Eind dit jaar moeten alle Amerikaanse gevechtstroepen uit het land zijn teruggetrokken, maar uitzicht op stabiliteit in Afghanistan is er nog niet.

De leider van de Talibaan, Mullah Omar, prees de overeenkomst met Amerika in een verklaring als een “grote overwinning” voor zijn beweging.

‘Deal in strijd met de wet’

Critici hebben weinig begrip voor de ruil omdat ze vinden dat met terroristen nooit onderhandeld moet worden. Bovendien zou de deal in strijd zijn met de wet omdat er niet over is gesproken met het Congres. Sommigen vinden zelfs dat Bergdahl voor de rechter gesleept moet worden voor desertie.