FARC kondigt wapenstilstand af in verkiezingsperiode

Onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de FARC vanavond op een persconferentie in de Cubaanse hoofdstad Havana.
Onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de FARC vanavond op een persconferentie in de Cubaanse hoofdstad Havana. Foto Reuters/Enrique De La Osa

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft een wapenstilstand afgekondigd tussen 9 en 30 juni in verband met de presidentsverkiezingen in het land waarvan de tweede ronde op 15 juni plaatsvindt. Dat schrijft persbureau AFP vanochtend.

Het staakt-het-vuren werd in een open brief aangekondigd op de website van FARC die gericht is aan de rechtse presidentskandidaat Oscar Ivan Zuluga, die zeer sceptisch is over de vredesonderhandelingen tussen zijn rivaal Juan Manuel Santos en FARC. Een passage uit de brief, die is getekend door FARC-leider Timoleon Jimenez:

“We willen het land melden, via jou (Zuluga), dat we een eenzijdige wapenstilstand afkondigen in het kader van de tweede ronde in de presidentsverkiezingen.”

Zuluga is de gezalfde kandidaat van de populaire ex-president Alvaro Uribe, die een grootschalige militaire aanval op FARC leidde. De aanval werd door de VS gesteund, en zorgde grofweg voor een halvering van de gelederen van FARC.

Overeenkomst over instellen waarheidscommissie

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC zijn het bij onderhandelingen op Cuba gisteren al eens geworden over het instellen van een waarheidscommissie. De commissie moet onderzoek doen naar de dood van meer dan tweehonderdduizend mensen tijdens het vijf decennia oude conflict tussen Colombia en de FARC.

De regering en de FARC zijn overeengekomen dat de slachtoffers van het conflict gehoord moeten worden op Cuba. In een verklaring van de regering en de rebellen staat dat “de rechten van de slachtoffers niet-onderhandelbaar” zijn. “De slachtoffers moeten niet alleen erkenning krijgen als slachtoffer, maar ook als burgers met rechten”, aldus de verklaring.

De vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC begonnen in november 2012. Het is één van de meest controversiële thema’s in de campagne van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

President Juan Manuel Santos heeft zich aan de besprekingen gecommitteerd en belooft ze te zullen voortzetten als hij wordt herkozen. Oppositiekandidaat Oscar Ivan Zuluga heeft eerder gedreigd de besprekingen stop te zetten als hij wordt gekozen, maar zegt die nu toch te willen voortzetten als er strengere eisen bij de FARC worden neergelegd.