Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Buma: benoeming Van Woerkom was een puinhoop

De benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman de afgelopen week was een puinhoop. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma vanochtend bij het programma WNL op Zondag. “Sommige fracties hebben er een enorme scène van gemaakt. Dat verdient geen schoonheidsprijs.”

Sybrand Buma (CDA) tijdens het Europese verkiezingsdebat van de NOS.
Sybrand Buma (CDA) tijdens het Europese verkiezingsdebat van de NOS. Foto ANP/Bart Maat

De benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman de afgelopen week was een puinhoop, zo stelde CDA-leider Sybrand Buma vanochtend bij het programma WNL op Zondag. “Sommige fracties hebben er een enorme scène van gemaakt. Dat verdient geen schoonheidsprijs.”

Volgens Buma moet de Kamer zich de chaotische benoeming dan ook erg aantrekken. Buma vervolgt:

“Maar er is wel verschil tussen de fracties. GroenLinks, PvdA en SP gingen, nadat ze akkoord waren gegaan met het advies van de commissie, toch weer steigeren. Anderen hebben gezegd: ‘we moeten verder’.”

‘Kamer had rug recht moeten houden’

Door de omslag van de drie partijen beheerste de benoeming dagenlang het nieuws. “Als je je zo snel uit het veld laat slaan door een uitspraak van vier jaar geleden dan is het bijna niet meer mogelijk om iemand zonder vlekje te vinden”, aldus Buma. Hij vindt dat de Kamer ‘de rug recht had moeten houden’ toen een uitspraak die Van Woerkom vier jaar geleden over Marokkanen deed weer in het nieuws kwam.

Buma:

“Het was geen geheim dat ineens uitkwam. Het was alleen niet eerder opgemerkt, omdat men het van tevoren waarschijnlijk niet belangrijk genoeg vond.”

‘Een kwetsbare keuze’

De fractievoorzitter concludeerde dat het blijkbaar ‘een heel kwetsbare keuze is’ om je kandidaat te stellen voor zo’n belangrijke functie.

Toch kan hij zich heel goed voorstellen dat Van Woerkom gewoon is doorgegaan. “Hij was door de commissie goedgekeurd. Dan vind ik niet dat hij zich moet terugtrekken.” Buma stelde dat de Kamer aan kortetermijndenken heeft gedaan en dat dat een ‘structureel probleem’ is.

“We hebben een procedure. Als daar iemand als beste uit is gekomen dan gaan we die benoemen. Dan kun je niet snel je mening veranderen. Dat mag geen regel zijn, zo mag het niet gaan”, aldus de CDA-leider wiens partij zelf vanaf het eerste moment achter de aanstelling van de nieuwe ombudsman stond.

“En dan ook nog het lef hebben om de man naar de Kamer te halen, een gesprek met hem aan te gaan, daarover niets vrij te geven en je mening niet bij te stellen. De benoeming heeft de Kamer meer beschadigd dan Van Woerkom”, zei Buma.

De andere kant van het verhaal is volgens de CDA’er dat ‘men het recht heeft om dit te doen’. Maar dat de Kamer een week lang loopt ‘te stuiteren’ terwijl het ‘gewoon gaat om de benoeming van iemand’ gaat hem te ver. “Er wordt te veel naar de politiek van de dag gekeken en niet naar de komende zes jaar.”

Volgens Buma moet de Kamer beseffen dat het om ‘iets heel kwetsbaars’ gaat en hoeft de procedure niet te veranderen. “Die is prima. De Kamer heeft die bovendien zelf naar zich toegehaald vanwege de schimmigheid van benoemingen door de regering. Maar dan moet je wel terughoudend zijn en dat is niet gebeurd.”

Oude uitspraak blijft Van Woerkom achtervolgen

Een oude uitspraak over een Marokkaanse taxichauffeur achtervolgde Van Woerkom afgelopen week rondom zijn voordracht als ombudsman. Hij zei vier jaar geleden dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi laat gaan, omdat er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur kan zitten.

De Marokkaanse gemeenschap vond daarom dat Van Woerkom geen ombudsman kon worden. Dat vond ook een deel van de Tweede Kamer, die donderdag uiteindelijk in meerderheid voor de benoeming stemde. Van de 144 aanwezige Kamerleden stemden 91 voor Van Woerkom. (Novum)