Al-Sisi ingezworen als nieuwe Egyptische president

Egyptische militairen bewaken het constitutionele hof in Kairo, waar Al-Sisi vanochtend is beëdigd tot president.
Egyptische militairen bewaken het constitutionele hof in Kairo, waar Al-Sisi vanochtend is beëdigd tot president. Foto AP/Amr Nabil

Abdel-Fattah al-Sisi is vanochtend in het Hooggerechtshof in Kario ceremonieel ingezworen als president van Egypte voor een termijn van vier jaar. De inauguratie komt krap een jaar nadat Sisi president Morsi afzette. Begin deze maand won hij de verkiezingen, 96,91 procent van de kiezers koos toen voor hem.

Ondanks het verlengen van de verkiezingen met een dag was de opkomst in Egypte zeer laag. 47 procent van de 54 miljoen stemgerechtigden ging naar de stembus. Dat is veel minder dan de veertig miljoen kiezers waar Sisi op had gehoopt. Hij wilde een opkomst van 80 procent bereiken. Morsi behaalde in 2012 52 procent van de stemmen, bij een opkomst van 55 procent.

Vandaag is in Egypte uitgeroepen tot nationale feestdag wegens de inauguratie. In heel Kairo proberen veiligheidsdiensten met strenge maatregelen de orde te bewaken. Voor de deur van het hof hebben honderden aanhangers van El-Sissi met Egyptische vlaggen en posters hun steun betuigd aan de nieuwe president.

Drie presidenten in drie jaar tijd

Morsi zit nog altijd gevangen. Zijn Moslimbroederschap is als terreurorganisatie bestempeld. De Moslimbroederschap kon dus ook niet meedoen aan de verkiezingen; een van de verklaringen voor de lage opkomst. Onder een deel van de bevolking is de Moslimbroederschap nog altijd populair.

Egypte zag drie presidenten in drie jaar tijd. In 2011 trad Mubarak na dertig jaar af. Morsi werd de volgende machtshebber, maar niet voor lang. Intussen heeft het land te lijden onder een verlamde economie en armoede.