Veteraan die verzorgingshuis ontvluchtte voor D-Day is weer thuis

Jordan vanmiddag in de auto op de weg terug naar huis.
Jordan vanmiddag in de auto op de weg terug naar huis. Foto AP / Chris Ison

De 89-jarige Britse veteraan Bernard Jordan verdween donderdag uit zijn verzorgingstehuis in Hove om vervolgens gisteren onverwachts op te duiken bij de herdenking van D-Day in Normandië. Jordan is inmiddels weer thuis: hij kreeg vanmiddag in Groot-Brittannië een heldenonthaal.

Het verhaal van Jordan begon donderdagochtend: rond 10.30 uur lokale tijd verliet de veteraan zijn verzorgingshuis The Pines, waarna hij die avond als vermist werd opgegeven bij de politie in Sussex. Volgens medewerkers van The Pines wist Jordan niet of hij de herdenking van de zeventigste verjaardag van D-Day in eigen land of die in Frankrijk wilde bijwonen. Nadat hij van het verzorgingshuis een nieuwe blazer had gekregen om al zijn onderscheidingen te kunnen opspelden, zou hij op eigen houtje besloten hebben naar Normandië te gaan, zonder iemand in te lichten over zijn plan.

Twitter avatar BtonHovePolice Brighton&Hove Police 90 year old veteran reported missing from care home. Turns out they’d said no to him going to #DDay70 but he went anyway #fightingspirit

Gisteren dook Jordan, de voormalig burgemeester van Hove, opeens op tussen andere veteranen in Normandië. Hij bleek een boot van Brittanny Ferries naar Normandië te hebben genomen. Volgens The Independent werd Jordan donderdag door een medewerkster van het bedrijf ontdekt op de boot. Zij nam Jordan, die rondwandelde op de boot, onder haar hoede en gaf hem een koninklijke behandeling.

Nev Kemp, de lokale politiecommandant uit Hove, bevestigde gisteren op Twitter dat Jordan in Normandië was opgedoken:

Twitter avatar ChSuptNevKemp Nev Kemp Love this:89yr old veteran reported missing by care home who said he can’t go to Normandy for #DDay70 remembrance. We’ve found him there!

Jordan: geen seconde spijt van mijn reisje

Jordan heeft volgens de BBC geen seconde spijt gehad van zijn besluit om naar Normandië af te reizen. “Alle mannen en vrouwen die hebben deelgenomen aan die dag zeventig jaar geleden zijn helden - in het bijzonder degenen die nooit meer terugkwamen.” Jordan had naar eigen zeggen niet verwacht dat zijn tripje naar Normandië zoveel ophef zou veroorzaken:

“Ik had besloten mijn verhaal aan één medium te vertellen, maar bedankt voor jullie belangstelling en de mooie verslaggeving over zo’n belangrijke dag.”

In Groot-Brittannië was veel lof voor de actie van Jordan. Labour-leider Ed Milliband twitterde dat de reis van Jordan bewijst dat de “spirit van D-Day” nog altijd voortleeft:

Twitter avatar Ed_Miliband Ed Miliband Bernard Jordan’s incredible story shows the spirit of D-Day veterans is alive and well: http://t.co/Nh2yCkVYIh

Jordan mag voortaan elk jaar gratis met de boot

Vanochtend reisde Jordan, opnieuw met Brittanny Ferries, terug naar Portsmouth. Volgens het bedrijf genoot hij van een uitgebreid Engels ontbijt en had hij het opnieuw reuze naar zijn zin tijdens de boottocht. Brittanny Ferries heeft Jordan aangeboden hem voortaan ieder jaar gratis naar de herdenking in Normandië te brengen. “We zijn hem veel dank verschuldigd en dit is onze manier om hem terug te betalen.”

Twitter avatar BrittanyFerries Brittany Ferries Bernard Jordan on the bridge of the Normandie with the Captain and Purser this morning. #DDay70 http://t.co/kR5oKgAPDu

Jordan kreeg vanmiddag applaus van het personeel toen hij van de boot ging. Hij beloofde volgend jaar, als hij dan nog leeft, opnieuw naar Normandië te gaan. Hij is trouwens ook blij dat hij weer thuis is. “Ik ben verheugd terug te zijn bij mijn vrouw en het geweldige personeel hier bij The Pines”, aldus de veteraan.