Tips voor Pinkpop: The Rolling Stones, Haim en The Scene

Still uit videoclip 'Forever' van HAIM.
Still uit videoclip 'Forever' van HAIM.

Dit weekend vindt de 45e editie van het Limburgse popfestival Pinkpop plaats in Landgraaf. Met een line-up die er niet om liegt (vandaag The Rolling Stones) zetten we tips van de muziekredactie van NRC Handelsblad voor de Pinkpopzaterdag voor je op een rij.

The Rolling Stones

De hoofdact van het festival en afsluiter van de zaterdag is natuurlijk The Rolling Stones. Ze zijn de duurste act in de geschiedenis van Pinkpop, hun komst werd vier jaar voorbereid. NRC-muziekredacteur Amanda Kuyper tipt de Stones:

“Sherryrock van een bejaarde band? Of een verbroederend rock-’n-rollcircus van klassiekers? Het plan voor The Stones op Pinkpop is vier jaar voorbereid, en een happening wórdt het. Reken op blues en rock-’n-roll in mediumversnelling, waarbij The Stones scoren op présence en attitude.”

Bekijk hier een amateurfilmpje van ‘Out Of Control’ dat ze vorige week zondag tijdens hun set in Zürich speelden:

Haim

De Amerikaanse meidenband Haim werd vorig jaar door de BBC uitgeroepen tot de ‘Sound of 2013’. Met andere woorden: deze moet je in de gaten houden. Afgelopen jaar kwam hun debuutcd Days Are Gone uit, en sindsdien is de band bijna onafgebroken op tournee. Overal spelen ze voor uitverkochte zalen. Ze hebben pas een paar keer in Nederland gespeeld, onder andere op Lowlands vorig jaar. Daar liet Haim zien dat ze live een stevig potje kunnen rocken. NRC-muziekredacteur Hester Carvalho tipt Haim:

“Alana, Danielle en Este Haim, uit Los Angeles, zingen al hun hele leven. Hun ouders speelden in een coverband, al in de kleuterklas kregen de zussen een gitaar en tamboerijn om mee te doen. Nu spelen ze hun eigen gestroomlijnde liedjes met pulserende samenzang.”

The Scene

“Iedereen is van de wereld, en de wereld is van ie-de-reen.” Wie kent dat nummer van de Nederrockband The Scene eigenlijk niet? Afgelopen donderdag wijdde RTL Late Night de uitzending aan de ongeneeslijk zieke zanger van The Scene, Thé Lau. NRC-muziekredacteur Jan Vollaard tipt The Scene voor Pinkpop:

“Voor het eerst en waarschijnlijk voor het laatst op Pinkpop, want zanger Thé Lau is ongeneeslijk ziek. In Vlaanderen wisten ze al veel langer dat The Scene een festivaltopper is.”

Afterpartees

Het gaat goed met de garagebandjes in Nederland. De afgelopen paar jaar schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Na de Eindhovenaren van Mozes and the Firstborn en de Groningers van traumahelikopter is de nieuwste ster die ook wel eens systeemplafonds zou kunnen slopen het Limburgse Afterpartees. Die spelen dit weekend in Landgraaf vast een thuiswedstrijd. Carvalho tipt Afterpartees:

“Na traumahelikopter en Mozes and the Firstborn is Afterpartees de nieuwe Nederlandse garagebelofte: dankzij de metalige zangstem van Niek Nellen, gitaren die melodieus rammelen en een relaxte drummer. De band uit Horst, Limburg, heeft slechts één single gemaakt, maar hun live-reputatie - strak spel, wilde act - glanst.”