The Rolling Stones op Pinkpop. Wat zullen ze spelen?

The Rolling Stones tijdens hun optreden in Tel Aviv afgelopen woensdag. Het was de eerste keer dat de Stones in Israël optraden.
The Rolling Stones tijdens hun optreden in Tel Aviv afgelopen woensdag. Het was de eerste keer dat de Stones in Israël optraden. Foto ANP / Abir Sultan

Dé hoofdact waar menig festivaldirecteur zich in zijn handjes over zou knijpen is daar: vanavond spelen The Rolling Stones in Landgraaf. Pinkpopbaas Smeets heeft ze weten te strikken. Wat zullen ze spelen?

De Stones beginnen de ‘On Fire’-tournee zo…

Op basis van een hele handige website genaamd Setlist.fm, die setlisten van allerlei concerten over de hele wereld verzamelt, kunnen we een aardige voorspelling doen van wat de Stones allemaal gaan spelen vanavond.* Uit data die mensen invoeren na concerten - want zo werkt Setlist.fm - destilleert de website een gemiddelde setlist. Met de data van de huidige concertenreeks van de Stones dit jaar komt Setlist.fm tot de volgende conclusies:

Jumpin’ Jack Flash schijnt deze tournee, de ‘On Fire‘-tournee, erg populair te zijn als openingsnummer:

De Stones eindigen deze tournee vrijwel elk concert met…

Met twee toegiften, te beginnen met ‘You Can’t Always Get What You Want’:

Viel u ook wat op tijdens die video? Dat koor, hè. Extra leuk: deze tournee vragen de Stones namelijk in elke stad waar ze spelen of een lokaal koor ze bij wil staan bij ‘You Can’t Always Get What You Want’. Voor Pinkpop is het Utrechtse close-harmonykoor Dekoor gevraagd om mee te zingen, maar ze mochten (of wilden) nog niet bevestigen welke nummers ze meezingen.

Aan muziekwebsite 3voor12 vertelde het koor dat ze nog niets van de Stones in hun repertoire hadden:

“Wél van de Beatles, overigens. Maar de hits kennen we natuurlijk wel. En al hoeven we alleen ‘oe’ en ‘aa’ te zingen, we staan dadelijk op Pinkpop! We weten nog niet precies hoe de partijen gaan klinken, maar we hebben er heel veel zin in.”

Het koor mag ook mee naar het Belgische Torhout Werchter Classic festival.

I Can’t Get No (Satisfaction) is meestal de tweede toegift:

*NB: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Verzoeknummertje, anyone?

Je kent die lui wel die, als de band even adempauze neemt, ineens verzoeknummers gaan roepen. Die mensen worden tijdens de huidige tournee van de Stones op hun wenken bediend. Fans kunnen namelijk op de website van de band of via de officiële Rolling Stones-app uit een lijstje van nummers die normaal niet op de setlist staan hun favoriet kiezen. Het nummer met de meeste stemmen wordt die avond tijdens het concert gespeeld.

Zoals ‘No Expectations’, tijdens het concert in San José op 8 mei:

Voor het Pinkpopconcert mogen fans ook op nummers stemmen. U kunt u uw favoriet kiezen op de website van Pinkpop.

“Nummers klinken kakelvers”

De muziekredacteuren van NRC Handelsblad - Hester Carvalho, Jan Vollaard en Amanda Kuyper - kijken natuurlijk uit naar het optreden van The Rolling Stones. Hester Carvalho gaat het concert verslaan voor NRC:

“Ik verheug me op de Rolling Stones omdat veel van hun nummers vandaag de dag nog kakelvers klinken, ook als ze bedacht zijn in 1965 (Satisfaction), 1969 (Sympathy For The Devil) of 1978 (Miss You). De gitaar van Richards, stem van Jagger, drums van Watts en ritmegitaar van Wood staan garant voor een bovenmenselijke opwinding.”

Amanda Kuyper verwacht een happening, maar wel in mediumversnelling:

“Sherryrock van een bejaarde band? Of een verbroederend rock-’n-rollcircus van klassiekers? Het plan voor The Stones op Pinkpop is vier jaar voorbereid (€), en een happening wórdt het. Reken op blues en rock-’n-roll in mediumversnelling, waarbij The Stones scoren op présence en attitude.”

Jan Vollaard ontdekte in 1969 de Stones. Voor hem begon het allemaal met het album Sticky Fingers:

“De Stones belichaamden zo’n beetje alles wat je van een rock ’n roll band verwachtte in de jaren ’70. In die tijd begon ik ook met luisteren. Ze waren controversieel en spannend. Neem bijvoorbeeld het grote mysterie van de hoes van Sticky Fingers, wat zat er achter die rits?” De Stones hebben de gouden combinatie van goed rocken vanuit hun bluesroots en het zoeken van de confrontatie.”

The Stones staan erom bekend dat ze wel eens andere artiesten op het podium ontvangen. Zouden ze dat ook op Pinkpop doen, en zo ja wie kunnen we wellicht verwachten? Vollaard:

“Ik zie ze niet zo snel met iemand van Metallica spelen, maar misschien wel met de zanger van de North Mississippi Allstars, Luther Dickinson. Hij is namelijk de voormalig gitarist van The Black Crowes, en die zijn weer enorm beïnvloed door de Stones. Inmiddels zijn er weer veel jonge Amerikaanse muzikanten die teruggrijpen naar de bluesroots. Het zou een uitdagende keuze zijn, maar het gaat waarschijnlijk niet gebeuren.”

Mick Jagger zou overigens ooit meedoen met Peter Tosh op de Pinkpopeditie van 1979, maar dat feest ging vanwege opgestelde camera’s helaas niet door. Vollaard:

“Dit optreden wordt de grote revanche van Smeets want nu staat Jagger dus eindelijk wel op het Pinkpoppodium.”

En dan die hitte, houden de Stones dat wel vol?

Vandaag is het niet een beetje warm in Nederland, maar écht warm. Afgelopen woensdag wisten de Stones in Tel Aviv de hitte prima te doorstaan, aldus een recensie van het Algemeen Dagblad:

“Toeschouwers schatten dat [Jagger] bijna 5 liter water in 2 uur tijd dronk om zijn bekende dansbewegingen en sprintjes vol te kunnen houden.

Volgens Jeruzalem Post-journalist David Brinn is hij eigenlijk een natuurwonder. ‘Een 70-jarige in het lichaam van een twintiger die bij dergelijke temperaturen vele kilometers rent en danst en zo’n energieke show geeft. Het is ongelooflijk.’”

Volgens Vollaard moet het met vanavond in Landgraaf ook wel goedkomen. Maar het zal wel een “uitputtingsslag worden voor het publiek.”

Rolling Stones playlist

Vollaard stelde voor nrc.nl een Rolling Stones Spotifyplaylist samen. Daarvan zou hij de volgende drie nummers wel gespeeld willen zien worden op Pinkpop:

I Got The Blues:

“Mijn absolute nummer één is ‘I Got The Blues’ van Sticky Fingers. Dat nummer hebben ze in hun hele bestaan nog maar vier keer live gespeeld. Je hoort daarin wat voor een geweldige soulzanger Mick eigenlijk is. ‘I Got The Blues’ heeft als Amerikaans geörienteerd soulnummer ook een fantastische orgelsolo van Billy Preston. Die is helaas al overleden, dus die horen we ook niet meer. Het is één van hun obscuurdere nummers en het zou leuk zijn als ze die spelen.”

Start Me Up

“Deze mag zeker niet ontbreken bij een stadionconcert: als Keith Richards in vorm is, komt die riff er zo goed uit dat hij bij de eerste drie noten al het publiek meekrijgt. De Stones kunnen niet zonder.”

Tell Me

“Iets ouds. Tell Me is uit tijd dat ze de Chicago blues ontdekt hadden en daar zelf dingen mee gingen doen. Het is één vd eerste nrs die ze zelf schreven, daar zitten al hun invloeden in en daaraan kon je zien dat ze echt groot zouden worden.”

Luister de hele Stonesplaylist op Spotify

Welk Stonesnummer wil u horen?

Natuurlijk heeft elke fan zijn eigen voorkeursnummer, dus welk nummer zou u de Stones wel willen horen spelen vanavond? Laat het weten in de reacties!