Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Stille financier Fortuyn duikt op bij 50Plus

Martine Baay-Timmerman van (het ene deel van) 50Plus.
Martine Baay-Timmerman van (het ene deel van) 50Plus. Foto ANP/ Martijn Beekman

50Plus blijkt financieel te worden gesteund door een vastgoedondernemer die eerder Pim Fortuyn en Rita Verdonk bijstond. De Haagse miljonair Chris Thünnessen heeft begin dit jaar 25.000 euro betaald aan de Europese campagne van Toine Manders.

Hoewel partijprominenten als Manders en oprichter Jan Nagel er niet over willen uitweiden, bevestigt Chris Thünnessen zijn gift. “Ik wil als ondernemer soms wat doen voor de politiek.” In het verleden steunde hij al enkele tonnen andere nieuwe initiatieven de Haagse politiek: Leefbaar Nederland, LPF en Trots op Nederland.

’50Plus durft nek uit te steken’

De 64-jarige Thünnessen, eigenaar van vastgoedconcern Metterwoon, koos nu voor 50Plus omdat die partij “zijn nek durft uit te steken.” Hij heeft bovendien moeite met kabinetsbeleid waar hij als vastgoedondernemer last van heeft: de in zijn ogen nog altijd niet vergenoeg gaande flexibilisering van de arbeidsmarkt bijvoorbeeld, en de verhuurdersheffing voor eigenaren van veel huurwoningen. “Het gaat niet om mijn eigen portemonnee”, zegt Thünnessen, “het gaat mij om de economie en werkgelegenheid.”

Thünnessen zegt op dit gebied 50Plus-oprichter en senator Jan Nagel graag te adviseren. Nagel was destijds ook betrokken bij de oprichting van Leefbaar Nederland.

Bekende van Kamerlid Baay

Chris Thünnessen is een goede bekende van Kamerlid Martine Baay. Sinds het uiteenspatten van de Tweede Kamerfractie vorige week is zij het nog enige door het partijbestuur erkende Kamerlid van 50Plus. Fractieleider Norbert Klein werd uit de partij gezet, maar weigerde zijn zetel op te geven. Hij vormt nu, net als Baay, een eenmansfractie.

Norbert Klein vermoedt dat het partijbestuur zich in het conflict heeft laten leiden door externe financiers. Zij zouden uit zijn op terugkeer van oud-fractieleider Henk Krol naar het parlement. Volgens Thünnessen is dat onzin. “Ik ken Krol alleen van televisie”.
50Plus-voorzitter John Struijlaard zegt dat de 25.000 euro van de Haagse miljonair alleen bedoeld was voor de Europese campagne – die alles bij elkaar 60.000 kostte. “Er kan dus geen sprake zijn dat hij er onze Haagse politiek mee beïnvloedt.”