Stedelijk Museum Fonds zal gulle gevers belonen met privileges

Mensen die vijf jaar achtereen 15.000 euro aan het nieuwe Stedelijk Museum Fonds willen doneren, of in één keer 75.000 euro, krijgen privileges als exclusieve diners of persoonlijke kennismakingen met kunstenaars en galeriehouders. De opbrengsten zal het fonds steken in aankopen, restauratie en conservering van kunstwerken, educatieve activiteiten en in tentoonstellingen.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Het Stedelijk Museum in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel

Een rondleiding op de internationale kunstbeurs Art Basel door Stedelijk Museum-directeur Beatrix Ruf, exclusief dineren of persoonlijk kennismaken met kunstenaars en galeriehouders en toegang tot de expertise van de conservatoren van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Dat zijn enkele van de privileges die mensen krijgen die vijf jaar achtereen 15.000 euro aan het nieuwe Stedelijk Museum Fonds willen doneren, of in één keer 75.000 euro. ‘Fellow’ mogen ze zich noemen. En als ze dat willen kunnen ze zo ook in het museum vermeld worden.

De opbrengsten zal het fonds steken in aankopen, restauratie en conservering van kunstwerken, educatieve activiteiten en in tentoonstellingen.

Het nieuwe fonds zal in september worden gelanceerd, rond de opening van de Marlene Dumas-tentoonstelling. De folder is bijna klaar. Op Art Basel zal in een gezelschap van collectioneurs een aankondiging op kleine schaal gedaan worden. Uniek is een fonds op Amerikaanse leest als dit niet in Nederland; ook het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum hebben dergelijke fondsen. Het bijzondere voor het Stedelijk is dat het ontmoetingen met kunstenaars kan arrangeren.

Voor de meest genereuze schenkers zijn de privileges nog iets uitbundiger. Deze ‘trustees’ kunnen een rondleiding van Ruf krijgen in het depot of het restauratieatelier, een zaal naar zich vernoemd krijgen of bij de entree op het bord met begunstigers komen.

Het fonds is onafhankelijk van het museum, maar in het bestuur zitten wel twee leden van de raad van toezicht van het museum: voorzitter Alexander Ribbink en lid en begunstiger Rob Defares. Voorzitter van de nieuwe stichting is Janus Smalbraak, directeur van Pon Holdings. Leden zijn onder anderen verzamelaar Bob Drake en kunsthandelaren Jörg Grimm (Grimm Gallery) en Hanna Schouwink (David Zwirner)