Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Games

Postcodeloterij stopte miljoenen in waardeloos project voor neushoorns

Ruim veertien miljoen ging naar het WNF en Peace Parks Foundation.
Ruim veertien miljoen ging naar het WNF en Peace Parks Foundation. Foto: de Nationale Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij (NPL) heeft 14,4 miljoen gestoken in een project tegen neushoornstroperij waarvan bekend was dat het niet werkt en op verzet stuit bij natuurbeschermers in Zuid-Afrika.

Dat bevestigt de loterij. NPL doneerde het bedrag in februari aan de Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds voor een project waarmee de hoorn van neushoorns waardeloos zou worden gemaakt. Dat moest gebeuren door de hoorns te impregneren met een mengsel van gif en verf.

In Zuid-Afrika is het aantal gedode neushoorns afgelopen vijf jaar opgelopen tot meer dan duizend per jaar. In Zuid-Afrika leven 19.000 witte en 2.000 zwarte neushoorns, de grootste populaties ter wereld.

Wetenschap was nog niet zo ver

De wetenschappelijke basis voor de zogeheten horn infusion ontbreekt. Er is geen bewijs dat de cocktail wordt opgenomen door de hoorn. Om die reden weigeren grote wildparken in Zuid-Afrika, als het Krugerpark, aan het project mee te werken. NPL-directievoorzitter Boudewijn Poelmann wuifde scepsis bij een werkbezoek aan Zuid-Afrika echter weg.

“Als we wachten op de wetenschap zijn we twintig jaar verder en zijn alle neushoorns dood.”

NPL erkent nu “uitgebreid op de hoogte [te zijn gesteld] van de onzekerheden die dit project met zich meebrengt, ook al ruim voor het Goed Geld Gala”, aldus een verklaring. De loterij zegt het geld nu te willen spenderen aan beter onderzoek naar methoden die wel werken tegen stroperij.

Bram Büscher, die voor de Erasmus Universiteit veldonderzoek deed in Zuid-Afrika, zegt dat de miljoenencheque is gedoneerd „aan een leugen”.

“Het geld lijkt bedoeld om niet neushoorns maar de Peace Parks Foundation te redden.”

Wetenschappers ‘buitenspel gezet’

De wetenschappers die aanvankelijk met het idee kwamen van horn infusion maar steeds benadrukten dat de methode nog niet effectief was bevonden, zijn buitenspel gezet door de Peace Parks Foundation en het Wereldnatuurfonds. Onderzoeker Lorinda Hern van het Rhino Rescue Project:

“Kennelijk waren wij wel goed genoeg het geld los te krijgen, maar niet om het uit te voeren.”

Lees meer in het achtergrondartikel ‘Door de neus geboord’ (€) of koop de digitale editie van NRC Weekend.