The Rolling Stones op Pinkpop van minuut tot minuut (en andere hoogtepunten)

Mick Jagger en Keith Richards tijdens het concert van The Rolling Stones op de eerste dag van het Pinkpopfestival in Landgraaf.
Mick Jagger en Keith Richards tijdens het concert van The Rolling Stones op de eerste dag van het Pinkpopfestival in Landgraaf. Foto NRC / Andreas Terlaak

De eerste dag van Pinkpop zit erop. Grote publiekstrekker en afsluiter van de zaterdag was natuurlijk The Rolling Stones. Het werd een “knetterend samenspel”. Ook Afterpartees, Haim en Flogging Molly vielen op.

Het was met temperaturen boven de dertig graden vandaag erg warm in Landgraaf. De organisatie drukte mensen dan ook op het hart om veel water te drinken. Pinkpop heeft in overleg met het waterleidingbedrijf extra watertappunten laten aanleggen. Daar was het dan ook erg druk, schrijft persbureau Novum.

‘We zijn er en we hebben er zin in’

De band waar het vandaag allemaal om draaide, The Rolling Stones, sloot als hoofdact vanavond de eerste festivaldag af. Gisteravond landde het vliegtuig van The Rolling Stones al op Maastricht Aachen Airport. Honderden fans wachtten de bandleden op. Rolling Stones-gitarist Ronnie Wood tweette vanmiddag nog een gezellige foto met vriendin van hun aankomst op Pinkpop:

Twitter avatar ronniewood Ronnie Wood Just arrived at #pinkpop with @SallyWood ~ lookin’ forward to the gig :) 🎸
#StonesPinkpop #PP14
@RollingStones http://t.co/Pxi2KFfZUv

En we kregen ook nog een klein vergezicht vanaf de stoel van drummer Charlie Watts. Niet dat hij deze post zelf plaatste, want #charliestoocoolfortwitter:

Twitter avatar RollingStones The Rolling Stones #StonesPinkpop The view from Charlie’s drum kit. Who’s in the crowd? #pp14 #CharliestoocoolforTwitter http://t.co/dQk8ciSIZp

Tumblin’ Dice: “Knetterend samenspel”

NRC-muziekredacteur Hester Carvalho was voor NRC Handelsblad bij het optreden van The Stones. Voor nrc.nl maakte ze deze tijdslijn:

Op het veld voor het hoofdpodium, is sinds 15.00u het tong-en-lippen-logo al deze hele dag te zien, op petten, tatoeages, t-shirts (verwassen, uit 1978) of in de nieuwere hippe versie van H&M.

21.13 Een remix van Sympathy For The Devil klinkt, rode explosies lichten op op de videoschermen, een stem zegt ‘Ladies and gentlemen please welcome the Rolling Stones’. Keith Richards, Ron Wood, Charlie Watts en Mick Jagger, in zwarte broek en glitterjasje, komen aanlopen.

21.14 openen de set met Jumpin’ Jack Flash. Jagger zingt nog zacht, maar rent al heen en weer over het podium, en naar voren, de catwalk op. Richards, in groene blouse met om zijn hoofd een regenboog-bandana, staat rechts; Ron Wood, in turkoise jack, links, Charlie Watts, in oranje T-shirt zit achter zijn lage trommels, precies onder de halve maan.

21.19 De zang wordt luider in You Got Me Rockin’. Na afloop gooit Mick zijn jasje uit en spreekt het publiek toe: ‘Het is goed om in Holland te zijn. Eindelijk op Pinkpop. Dit is al het Nederlands dat ik ken.’

21.24 It’s Only Rock ‘n’ Roll But I Like It. Keith Richards loopt al solerend de loopplank op en flirt met het publiek.
21.26 Ron Wood lacht.

21.30 Jagger trekt zijn zilveren blouse uit, Tumblin’ Dice. Krijgt knetterend samenspel van Richards en Wood bij het uitro, Jagger wacht heupwiegend het einde af.

21.36 Angie, met Richards op akoestisch gitaar, in weelderiger akkoorden dan in het origineel. Mick maakt brede dramatische armgebaren, Keith staat naast hem en reikt hem uiteindelijke de hand.

21.40 In het recente Doom and Gloom speelt Mick gitaar, maar doet hem halverwege af en rent met dribbelpassen van links naar rechts over het toneel. Na afloop maakt hij een opmerking over het komende WK, en vraagt zich af of Nederland en Engeland samen in de finale zullen staan.

21.45 Rocks Off werd door het Pinkpop-publiek gekozen uit zes liedjes, waaronder ook Dead Flowers. Na de overrompelende opening, zakt het optreden vananf nu een beetje in.

21.52 Out Of Control, een niet al te bekend nummer met spannende groove. Mick trekt geel jasje aan: ‘Let’s have some colour’.

21.58 Honky Tonk Women, Keith, Mick en Ron lopen samen het plankier op, en Mick stelt de band voor, met oudgedienden Lisa Fischer (zangeres) en zanger Bernard Fowler, ook de andere Stones worden voorgesteld.

22.05 Charlie Watts trekt twee mondhoeken omhoog.

22.06 Keith zet zijn zonnebril af, kijkt fris het publiek in en zegt ‘It’s good to be here’, gevolgd door een relativerend: ‘It’s good to be anywhere’. Hij zet in You Got The Silver, met Ron Wood op akoestisch gitaar.

22.12 Can’t Be Seen, wordt ook gezongen door Keith. Hij maakt er een potje van: mist zinnen en zingt naast de microfoon.

22.15 Midnight Rambler, hier komt ‘oude Stone’ Mick Taylor, in de band van 1969 tot 1974, het podium op, om als derde gitarist te soleren. Het nummer wordt lang uitgesponnen, en komt om
22.25 in een versnelling: Mick sneert, Taylor, Wood en Richards vlechten virtuoos hun solo’s en ineens krijgt het optreden weer vleugels.

22.29 Miss You wordt sneller uitgevoerd dan het origineel. Mick, de eerste overgrootvader uit de rockgeschiedenis, draait een pittige pirouette.

22.37 Gimme Shelter, met vocaal duel met Lisa Fischer op het plankier. Wordt niet zo fel als die met Florence Welch (van Florence & The Machine), vorig jaar.

22.43 Start Me Up, ‘You make a grown man cry’, wordt lang nagegalmd op het veld.

22.50 Sympathy For The Devil. In een rode mist, met vuurslierten naast het podium, klinkt het anthem als een klok. Keith knalt er een onverwachte solo doorheen, zodat de woorden ‘Please to meet you’ gierend worden overstemd.

22.57 Brown Sugar hikt en raast.
22.59 Mick trekt een sprint over het toneel.
23.00 Mick speelt sambaballen.
23.03 Mick zegt: ‘Goedenacht Holland’.
23.05 Band komt terug met Can’t Always Get What You Want, in prachtige versie met het Utrechts studentenkoor, ‘Dekoor Close Harmony.

Na een successie van glimmende jasjes draagt Mick nu een rood exemplaar, dat uitgaat
23.10 tijdens (I Can’t Get No) Satisfaction, en een oranje shirt onthult: het officiële shirt van de WK-selectie. Bij Satisfaction, met Keiths riffs knallend als trompetten, verandert het veld in een kolkend geheel, om symbolisch te eindigen, om 23.15 met vuurwerk.

NRC-fotograaf Andreas Terlaak schoot deze actiefoto’s van The Rolling Stones voor nrc.nl:

Mick Jagger op Pinkpop in Landgraaf. Foto NRC / Andreas Terlaak

Ronnie Wood, Mick Jagger en Keith Richards op Pinkpop. Fotp NRC / Andreas Terlaak

Stones-gitarist Keith Richards op Pinkpop. Foto NRC / Andreas Terlaak

Eerder vandaag probeerden we op basis van resultaten uit het verleden de setlist van The Rolling Stones te voorspellen. Dit was de echte, aldus het officiële Rolling Stones-Twitteraccount:

Popkenner Leo Blokhuis was ook bij The Stones, hij tweette deze foto:

Twitter avatar LeoBlokhuis Leo Blokhuis Mick Jagger op Pinkpop, Jan Smeets heeft z’n zin… #Mooi #pp14 http://t.co/Zdm154Q26C

3FM-dj Giel Beelen stond uiteraard ook vooraan en maakte deze foto:

The Rolling Stones op Pinkpop 2014. Foto Giel Beelen

En zo zag het concert van The Stones eruit als je wat verder weg stond:

Twitter avatar Dalvoorde Marcel Dalvoorde Tumbling Dice !!! #pp14 http://t.co/qIpfa87fwc

Andere hoogtepunten: Afterpartees, Haim, Flogging Molly

Dit waren volgens NRC-muziekredacteur Hester Carvalho de overige hoogtepunten van de zaterdag:

Ook bijzonder: The Scene

De 61-jarige Thé Lau, de ernstig zieke frontman van Nederrockband The Scene, stond vandaag voor het eerst op Pinkpop met zijn band. “Ik sta hier vandaag niet als patiënt op het podium”, kondigde Lau het concert aan, waarvoor hij groot applaus kreeg. Na afloop zei hij tegenover persbureau Novum:

“Het was echt geweldig hoe het publiek het hele optreden door reageerde. Dat hebben we in deze mate nog nooit meegemaakt en we hebben toch heel wat grote optredens gedaan.”

Twitter avatar sebasschroder Sebas Schröder KIPPENVEL #iedereenisvandewereld #TheScene #pp14 + Tom Barman, Jacqueline Govaert en Paskal Jacobsen. http://t.co/KmtaTdRfHv
Twitter avatar ronaldleijten Ronald Leijten Wat een emotioneel optreden van #thescene op #pp14 zeg.

Je kunt het concert van The Scene nu al terugkijken bij VPRO’s 3voor12.